Tüm dünyada etkisini sürdüren ve Türkiye’de sağlık kuruluşlarındaki hasta yoğunluğunun giderek artmasına neden olan Yeni Tip Covid – 19 salgınındaki tehlikeli gidişat ilave önlemlerin devreye sokulmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kararları açıklaması sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre, kahvehanelerin 20 Kasım Cuma günü saat 20:00 itibari ile ikinci bir emre kadar faaliyetlerine son verilecek.

Konu ile ilgili Öncü Haber ekibinin sorularını yanıtlayan kahvehaneci ve çay ocağı esnafları, halk sağlığı için alınan kararları yerinde bulduklarını, ancak işyerini kapatmak zorunda kalan esnafların desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Yeni kısıtlama kararı ile ilgili Öncü Haber Mikrofonuna konuşan esnaflar, şu değerlendirmelerde bulundular:

“Alınan karara saygı duymak zorundayız”

“Ahmet Aksan: Devletimizin, halk sağlığı için almış bir karar. Biz bu karara saygı duymak zorundayız. Elbette bu karar bizi olumsuz yönde etkileyecek, ama başka bir çaremiz yok. Biz her zaman devletimizin ve milletimizin yanındayız. Eğer halkımızın sağlığını tehdit eden bir şey varsa ortada, bu yüzden bu karara saygı duymalıyız. Ben kahvehane işletiyorum, devletimiz salgın geçene kadar açmayacaksın diyorsa, bizlerde açmayacağız. Bunun başka bir çaresi yok. Kararı da halk sağlığı için doğru buluyorum.”

“Kahvehaneciler devlet tarafından desteklenmeli”

Enes Taşdan: Bu salgın gittikçe yayılıyor. Bunun önüne geçebilmek için devletimiz böyle bir karar aldı. Bu karara saygı duyuyoruz. Elbette mağdur olan kahvehane ve çay ocağı işleten esnaflar olacak. Bu esnaflarında devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor bana göre. Zaten kahvehanelerde biliyorsunuz salgın nedeniyle kağıt ve okey oyunları yasaklandı. Yani Kahveci esnafları çok zor bir dönemden geçiyor. Bu yüzden bu esnaflarımız desteklenmeli diye düşünüyorum. Ben çay ocağı işletiyorum. Bizlere de kısıtlama geldi mesela. Çay ocağında masa ve sandalyeler kaldırılacak ve esnaf dışında hiç kimseye çay servisi yapılmayacak.

“Borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?”

Ali Kemal Yılmaz: Ben kahvehane işletiyorum. Uzun süredir, kahvehanemde pandemi nedeniyle eğlence amaçlı oyun oynatamıyorum. Bu nedenle işlerimizde büyük oranda düşüş var. Son dönemlerde kira, su ve elektrik borcu gibi giderlerimi karşılayamıyorum. Şimdi yeni bir kısıtlama geldi. Kahvehanemizi kapatmak zorunda kalacağız. Ne zaman açacağımız da belli değil. Tabii bu devletimiz tarafından, salgının önüne geçmek için alınmış bir karar. Bu karara saygı duymak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız kapatılan işyerlerinin destekleneceği yönünde bir açıklama yaptı. İnşallah mağdur olmayacağız.

“Bence kahvehaneler yerine kafeteryalar kapatılmalıydı”

Ali Sunman: “Düzce’de Koronavirüs salgını ger geçen gün hızla yayılıyor. Bu hastalığın önüne geçmek için alınmış bir karar. Ama bana göre kahvehanelerin yerine kafeteryalar kapatılmalıydı. Çünkü, kafeteryalarda hiçbir kurallara uymuyor insanlar. Kahvehanelerde, oyun olmadığından dolayı zaten müşteri yok. Elbette bu karara saygı duymak zorundayız, ama bu süreçte kahvehaneciler ne olacak. Evlerine nasıl ekmek götürecekler. Böyle bir karar alındıysa, devletimiz bu esnafları desteklemeli.”

“Bir çok esnaf iflas eder”

Barış İnanç: Koronavirüs salgını nedeniyle, tekrar kısıtlamaların geleceğini biliyorduk. Pandeminin başladığı ilk günden bu yana zaten Düzce esnafının işi bozuk. Alınan ilk tedbirlerde esnafın biraz birikmişi vardı. O birikimlerle bir müddet kendisini çevirdi. Şimdi yeni bir kısıtlama geldi. İşyerlerini kapatmak zorunda olan esnaflarımız ne yapacak şimdi? Kiraları, elektrik, su, doğalgaz ve kredi borçları var. Bu borçlar nasıl ödenecek? Bu konuda esnaflara destek olunması lazım, aksi taktirde bir çok esnaf iflas eder.”

HABER: Savaş ARI