19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi borcu yapılandırılmasına imkan tanıyan düzenlemeye başvuru için sona gelindi. Trafik ve otoyol geçiş cezaları, motorlu taşıtlar, gümrük, emlak, çevre ve temizlik vergileri gibi pek çok farklı vergi borcunu kapsayan vergi affı fırsatı yarın sona eriyor. Başvuru süresi 31 Ekim’den 25 Kasım’a uzatılan yapılandırma her türlü vergi ve vergi cezalarının yanı sıra gecikme faizleri ve zamları, askerlik, nüfus, seçim, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK'ya olan borçları da içeriyor. 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait borçlara yönelik düzenleme, Temmuz ve sonrasındaki borçları kapsamayacak. İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'sinin silineceği yapılandırma fırsatında, vergi dairesine borç 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek.

Kamuya olan borçları daha az tutarda ve kolay bir şekilde ödeme imkanı getiren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun"nda sona günlere girilmesi nedeniyle Düzce'de vergi dairesi başta olmak üzere SGK ve belediyelerde yoğunluğun artması bekleniyor. Düzce Belediyesi'nden başvurulara ilişkin geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, belediyede oluşturulan yapılandırma masasına 22 Kasım'a tarihine kadar 9 bin 200 borçlunun işlem yaptırdığı kaydedildi.

Devlete borcu olan vatandaşlara çağrıda bulunan yetkililer, yarın sona erecek bu büyük bir fırsatın kaçırılmaması gerektiği çağrısında bulundu. Ayrıca ilk taksit veya peşin ödemelerin 30 Kasım'a kadar yapılması gerektiğini belirten yetkililer, aksi halde, kanunun getirdiği ve başvuru yaparak elde ettikleri tüm hakların kaybedileceği uyarısı yaptı. Taksitli ödeme seçeneğini tercih eden vatandaşlar, yapılandırdıkları tutarları 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile de ödeyebilecek. Taksitler, iki ayda bir ödenecek.