Düzce’deki son günlerde artan dilencilik olaylarının ardından konuyu gündeme taşıdığımız “Büyüyen Sorun” başlıklı haberimizin ardından Düzce Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi (KADİM) yetkilileri harekete geçti. Sahaya inen ekipler, habere konu olan şahısların yapılan kimlik kontrollerinde bu kişilerin Kocaeli, Sakarya ve Zonguldak gibi çevre illerinden geldikleri ve ilimizde ikamet izinlerinin olmadığı tespit etti.

Bu kişilerin toplanarak kamplara gönderilmesi için girişimlerimiz başlatılmıştır
Dilencilik yapan şahısların özellikle Pazartesi, Perşembe ve hafta sonları Düzce’ye geldiğinin belirtildiği açıklamada, soruna dair caydırıcı önlemler alınmakta olduğu kaydedildi.
Dilencilik yapan kişilerin dilenciliği aç ve ihtiyaç sahibi olduğundan değil, bir gelir kapası ve iş olarak yaptığının aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İl dışından gelen bu kişiler kendi araçları ile ulaşım sağlayarak günün belirli saatlerinde ortaya çıkmakta ve duygu sömürüsü yaparak insanların merhamet duygularının istismar etmektedirler. Düzce halkının bu kişilere para vererek teşvik etmemelerini ve bu kişileri gördükleri anda kolluk kuvvetlerine ve belediye zabıtasına ihbarda bulunmalarını talep ediyoruz. Ayrıca Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından bu kişilerin toplanarak kamplara gönderilmesi için girişimlerimiz başlatılmıştır. İlimizde göçmen kampı bulunmadığından, önümüzdeki günlerde bu kişiler toplanarak boş olan diğer illerdeki kamplara gönderilecektir.”

Bu derece ihtiyaç sahibi olup dilencilik yapacak kadar mağdur bir aile bulunmamaktadır
Dilencilik yaparak halkın manevi duygularını inciterek kendilerini muhtaç gibi gösterildiği ifade edilerek Düzce’deki yabancı uyruklu kişilere yönelik yapılan çalışmalar ve durumlarına ilişkin şu bilgiler verildi:

“İlimizde 4.000 civarında yabancı uyruklu olup bu kişilerin sosyal uyumu için yerelde birçok proje üretilmektedir. İlimizde muhtaç durumda olan yabancı uyruklu kişiler Valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde kurulan KADİM Merkezi tarafından tespit edilmiştir. İhtiyaç sahibi ailelere Valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sivil Toplum Kuruluşları, Belediye ve hayırsever vatandaşlarımız aracılığıyla yardım edilmiştir.  Bu projelerde gelinen netice olarak ilimizde bu derece ihtiyaç sahibi olup dilencilik yapacak kadar mağdur bir aile bulunmamaktadır.”

Müdürlük dilencilikle mücadele kapsamında vatandaşlardan bu kişilere itibar edilmemesini, ihtiyaç sahibi oldukları düşünüldüğü takdirde ise Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına veya KADİM (Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi)’e yönlendirme yapmalarını istedi.