Kış aylarının gelmesi ile birlikte Düzce’de hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi izleme istasyonu tarafından yapılan ölçümlerde, Türkiye’nin en kirli havasının Düzce’de çıkması gündemdeki yerini korurken, Düzce Valiliği’nden konu ile ilgili önemli adım atıldı.

Konuya ilişkin Düzce Valiliği’nde yapılan toplantıda, hava kirliliği ile ilgili alınan kararlar çerçevesinde, hava kirliliğinin nedenlerinin araştırılması, Düzce’de doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması, dar gelirli ailelere doğalgaz kullanımına geçmeleri için teşvik ödenmesi ve atık lastik ile kimyasal yağ yakımı ile ilgili denetimlerin arttırılması kararları alındı.

Konu ile ilgili Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Son günlerde ulusal medyada da yer bulan İlimiz Hava Kalitesi İndeksi’nin olumsuz anlamda yüksek değerlere ulaşmasındaki etkilerin tespiti ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla 04.12.2020 tarihinde Valimiz Sn. Cevdet Atay başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, Düzce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Aksa Doğalgaz temsilcilerinin katılımıyla İlimiz Hava Kalitesi Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Yapılan durum tespitinin ardından çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı neticesinde;

- Hava kirliliğinin fazla olduğu düşünülen noktalarda, hava kirliliğine sebep olan kaynak tespitine yönelik ölçümler yapmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir adet Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu en kısa sürede İlimize gönderilecektir.

- İlimizin bağlı olduğu Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Bölge Müdürlüğü tarafından İlimizde bulunan üç adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan alınan veriler ışığında hava kirliliğine sebep olan kaynak tespiti için analizler yapılacaktır.

- İl genelinde doğalgaz altyapısı hazır olan hanelerde doğalgaz kullanımına geçilmesi adına teşvik çalışmaları yapılmasına karar verilmiştir.

- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ısınmaya yönelik yapılan nakdi yardımların doğalgaz kullanımının teşvikine yönelik yapılmasına karar verilmiştir.

- İl genelinde kaçak emisyon oluşturan hurda lastik, hurda mobilya ve madeni yağ yakımının kolluk kuvvetleri nezaretinde Valilik ve Belediyece sıkı şekilde denetlenmesi ve bu işlemlerin yapıldığının tespit edilmesi durumunda bu işlemi gerçekleştirenlere ağır idari yaptırım uygulanarak adli mercilere sevk edilmesine karar verilmiştir.

- Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Düzce Üniversitesi işbirliği ile hava kirliliği kaynaklarının tespiti ve azaltılması adına proje çalışmalarının yapılmasına karar verilmiştir.

- İlimizde bulunan üç Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu ve yeni gelecek olan bir adet Mobil Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan alınan veriler ve yapılacak olan analizler neticesinde gerekli görülmesi durumunda hava kirliliğinin önlenmesi adına İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları ile bir takım kısıtlamalar getirilmesine ve orta ve uzun vade için eylem planları oluşturulmasına karar verilmiştir.”

Haber: Savaş ARI