Sosyal Güvenlik Kurumu, devletin yıllık 15 milyar lirayı bulan ilaç giderlerini azaltmak için yeni bir adım daha atıyor. Kurum, bütün doktorları 'kayıt altına' alıyor. 4 Şubat'tan itibaren sisteme 110 bin doktorun 95 bin 644'ü diploma numaralarıyla kaydedildi. Kalan 15 bin doktor, 1 Mart'a kadar sisteme dahil olmazlarsa yazdıkları ilaçlar eczaneler tarafından verilmeyecek. Kurum bu sayede ilaç yazımında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmeyi planlıyor.

Daha önce eş değer ilaç uygulaması, online eczane sistemine geçilmesi ve ilaç yazılan reçete başına 2 lira kesilmesi gibi uygulamalara imza atan Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaç giderlerindeki 'kaçağı' kapatmak için doktorları da kıskaca alıyor. Kurum, bu sayede cılız sesle de olsa bazı doktorlar tarafından gündeme getirilen , 'doktor-eczane-ilaç firması işbirliğini' kırmayı ve ilaca ödediği faturayı bir miktar daha azaltmayı hedefliyor.

1 Mart 2010 itibarıyla başlayacak uygulamaya göre eczaneler, SGK'nın sistemine kendisini kaydettirmeyen doktorun yazdığı ilaçları vermeyecek. Hastaların mağdur olmaması için bu durumdaki doktorların ellerini çabuk tutması yönünde Sağlık Bakanlığı ve SGK yoğun mesai harcıyor. İl Sağlık Müdürlükleri ve başhekimlere gönderilen yazılarla doktorların biran önce sisteme girmesi isteniyor.