Düzce'de inşaat denildiğinde akla ilk gelen firmalardan biri olan Algün İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, Öncü TV’nin Kripto programına konuk oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu programda, sektörün dünü ve bugünü konuşuldu.

“Artık dört duvar bina yapmak yeterli değil”

Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, “25 yıldır inşaat sektöründesiniz... Mesleğe başladığınız ilk yılları düşünecek olursanız sektördeki en büyük değişim nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İnşaatın kalitesinde çok büyük değişiklikler oldu. Biliyorsunuz deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bugünkü yapmış olduğumuz inşaatlarda kullandığımız malzemeler çok farklı, projeler çok farkı gerek statik, gerek mimari projeler çok farklı yani burada büyük bir değişiklik olduğunu söyleyebilirim deprem sonrasında. Şimdi artık dört duvar bina yapmak yeterli değil. Daha mimari estetiği olan kulanım fonksiyonları olan yapılar yapmak mecburiyetindesiniz. Bu nokta da büyük değişim oldu. Diğer taraftan vatandaşların taleplerinde de değişiklikler oldu, önceden daha rahat satış ve yapma imkanı varken tabi bugün rekabet çok arttı dolayısıyla her şeyi milim milim hesap ederek yapmak mecburiyetindeyiz.”

“2018-2019’da sektörde ciddi daralma oldu”

Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Algün, şöyle konuştu:

“Bütün dönemlerde gayrimenkul yatırım araçları içinde en fazla değer kazandıran araç oldu. Yani bu en kötü dönemde de araç oldu. Biliyorsunuz son 2 senede yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sektörümüzde ciddi bir daralma oldu ama bu daralmayı fırsat bilen ve yatırım yapanlar yani geçmişe dönük 1 sene içerisinde yüzde yüz kar ettiklerini söyleyebilirim. Son dönemde yaşadığımız bu kötü olumsuzluklardan sonra 2020 yılı inşaat sektörü için çıkış yılı gibi oldu. Her şeyden önce güven ortamı oluşmaya başladı. Bu çok önemli. Bununla beraber faizlerin düşmesi gerek sektörümüzde kullandırmış olduğumuz konut kredi faiz oranlarının düşmesi, gerekse mevduat oranlarındaki faizlerin düşmesi dolayısıyla insanlar yatırım aracı olarak gayrimenkule yöneliyor.”

“Kriz döneminden büyüyerek çıktık

Kriz ortamından nasıl başarıyla çıktıklarını anlatan Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün, şunları kaydetti:

“Biz bu kriz döneminden büyüyerek çıktık. Bunu da nasıl atlattık, bir defa kendimize güvendik, yaptığımız işe güvendik bu doğrultuda da krizin derin olduğu dönemde, bir defa ben şantiyelerimi hiç durdurmadım. Sürekli yeni projelerimizle başladık tüm şantiyelerimiz de hiç durmadan devam etti. Diğer taraftan ödemelerimizde eksiklik yapmadık kriz var diye kimseyi bekletmedik.

“Düzce’de yaptığımız işin değerini bulamıyoruz”

“Düzce’de inşaat sektöründe rekabet sert mi?” sorusuna Algün şu yanıtı verdi:

“Düzce’de rekabetin çok da yumuşak olduğunu söyleyemeyeceğim. Ancak şu var; Düzce’mizde bunu bir türlü çözemedik; Düzce’de yaptığımız işin değerini bulamıyoruz. Yani çok düşük kar marjlarıyla, çok düşük fiyatlamalarla satış yapmak durumunda kalıyoruz. Çünkü alternatifini bulabiliyor müşteri, alternatifini de bulduğu için mecburen belirli bir çıtanın üzerine çıkmakta adeta olağanüstü mücadele veriyoruz. Düzce’de bu aslında alıcılar için büyük bir fırsat biz iş yapanlar için de maalesef para kazanamıyoruz yani. Bu noktada ciddi bir rekabet var, yanlış bir rekabet aslında bu Düzce’deki arsa fiyatlarıyla üzerine yapmış olduğumuz daire-dükkan maalesef birbirleriyle örtüşmüyor. Arsa fiyatları daha yukarıda kalıyor yaptığımız işlerde maalesef fiyatlamalar düşük kalıyor.”

“Düzce’mizde eksik olan birçok iş var”

Algün İnşaat olarak Düzce’de yaşayanları farklı projelerle buluşturmak istediklerini söyleyen Algün, şu ifadeleri kullandı:

“Düzce’ye daha nitelikli daha özel projeler sunmanın mücadelesini veriyoruz. Bu kısıtlı şartlara rağmen iddialı projeler yapmaya çalışıyoruz. Hazırladığımız birkaç proje var, inşallah kısa zaman içerisinde bunları da açıklayacağız. Diğer taraftan olay sadece konut değil Düzce’mizde eksik olan birçok iş var; yaşam merkezi, alışveriş merkezi ile ilgili bir hayalim var. Yine Düzce’mizde konaklama tesisimiz yok. Bu noktada da biz bir şeyler yapmak arzusundayız. Bu tarz güzel projelerimiz var yani.”

“Bizim için birinci önceliğimiz müşteri memnuniyeti”

“Sektörünüzde güvenilir olmak çok önemli... Algün İnşaat Düzce'de beklediği güveni kazandı mı?” sorusuna Algün, şu şekilde yanıt verdi:

Biz yaptığımız işin arkasında durduk. Her zaman benim telefonum 24 saat açık. Adam bizden daire almış aradan 3 sene geçmiş musluğum bile akıyor dese hemen arkadaşları yönlendiriyorum, ne gerekiyorsa yaptırıyoruz. Bizim için birinci önceliğimiz müşteri memnuniyeti. Tabii zor bir iş yapıyoruz birçok kalemi bir araya getiriyoruz birçok işi bir araya getirerek bir şey üretmeye çalışıyoruz. Eksikler noksanlar olabiliyor. Bu noktada da biz müşteri memnuniyeti adına ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. İkinci olarak sözümüzün arkasında duruyoruz yani ne taahhüt ettiysek onu yapıyoruz.”

“Türkiye’nin en büyük bankalarından biriyle anlaştık”

Müşterileri kadar özel bankaların da firmalarına büyük güven duyduğunu aktaran Algün, bunu yakın tarihte yaptıkları bir anlaşma ile taçlandırdıklarını söyledi. Algün, Türkiye’nin en büyük bankalarından biriyle yaptıkları ve konut almak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacak anlaşmanın detaylarını ilerleyen günlerde düzenleyecekleri basın toplantısında anlatacaklarını açıkladı.

TOKİ Camikebir’de sınıfta kaldı

TOKİ tarafından Düzce'nin göbeği konumundaki Camikebir Mahallesi'nde uygulanan ancak projesi ve yüksek satış rakamları ile bir dönem eleştirilerin odağına yerleşen kentsel dönüşüm projesi hakkında görüşleri aktaran, Algün şöyle konuştu:

 “Maalesef TOKİ orada sınıfta kaldı. Yani Düzce’mizin en güzel yerinde yaptığı proje satılmıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Orası çok daha farklı, çok daha rantabl, çok daha Düzce’ye değer katan hem ticari hem konut anlamında bir yaşam merkezi olabilirdi. Atıyorum bende olsaydı ben o projeyi yapmazdım, çok daha bambaşka bir şey yapardım. Düzce’nin sembolü olabilecek bir şey ortaya koyabilirdik. Maalesef o noktada TOKİ sınıfta kalmış oldu.”

“Belediye eliyle Kentsel Strateji Planı hazırlanıyor”

Eski Sanayi Çarşısı’nda uygulanacak 2. Kentsel Dönüşüm Projesi’ne söz geldiğinde ise Algün şu önemli açıklamalarda bulundu:

“Kentsel dönüşüm Düzce’nin en öncelikli ihtiyacı. Bu konuda sayın bakanımızın (Düzce Belediye Başkanı ve eski Bakan Faruk Özlü) da güzel fikirleri var. Hatta bununla ilgili şuanda belediye eliyle Kentsel Strateji Planı hazırlanıyor. Bu plan çerçevesinde birçok bölgede Düzce’nin özellikle merkezinde kentsel dönüşümler gerçekleştirerek Düzce’nin silüeti değişmesi gerekiyor. Biliyorsunuz 20 sene geçti depremin üzerinden hala deprem kalıntılarının olduğu bir şehir. Yanı başımızda Adapazarı var büyükşehir oldu artık onu aşmış oldu. Ama maalesef bizim Düzce’de hatta Düzce’nin merkezi de dahil Kültür Mahallesi diyoruz en değerli yerimiz diyoruz ama hala çivi çakılmayan bir bölge konumunda. Bu durumda ne oldu bazılarına fırsat dağıttı şuanda herkes orada yani. O kaliteli ortam dağılmış oldu.”

“Düzce’ye vizyon katacak hepimizin onur, gurur duyacağı bir anıt eser ortaya koymaya çalışıyoruz”

Eski Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm Projesi’ne firma olarak katkı sağlamak istediklerini belirten Algün, güzel bir proje hazırladıklarını söyledi.

Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün şunları kaydetti:

“Biz o projenin içinde varız hatta güzel bir proje hazırladık. İlk önce bakanımızla paylaşıp devamında da paylaşacağız. Bakanımızın bu vizyon projesine biz de katı sunmak istiyoruz. Düzce’nin bu dönüşümünde biz de yerel bir marka firması olarak katkı sağlamak istiyoruz. Bununla ilgili çok iddialı bir proje hazırladım. Projede hem ticaretin, hem yaşamın, hem Düzce’de eksikliğini hissettiğimiz bir 5 yıldızlı oteli de barındıran bir proje hazırladık. İnşallah kısa süre içinde bunu bakanımızla da paylaşıp tüm hak sahipleriyle paylaşmış olacağız. Tabii orası yakışmıyor Düzce’ye çok atıl bir görüntü var. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Bunu da hep birlikte belediye ile birlikte güzel bir projeyle Düzce’ye vizyon katacak hepimizin onur, gurur duyacağı bir eser ortaya koymaya çalışıyoruz.”

“Az katlı yapacağımız inşaat alanını dikey yapalım daha fazla bahçe olur”

Düzce’de sık tartışma konusu olan yüksek katlar konusunu bir müteahhit gözüyle değerlendiren Algün, şu ifadeleri kullandı:

“Tabii herkes az kat ister, herkes bahçeli yaşamı ister. Hele hele bu son dönemde daha çok ortaya çıktı. İnsanlar dört duvarın içinden ziyade dışında yaşamak istiyor. Ancak bu da imkanlarla mümkün olabilen bir şey. Ben de bu noktada deprem tabii bir gerçek buna göre projelerimizi yapmamız gerek ama burada az katlı bölüm de projelendirilmeli, çok katlı bölüm de projelendirilmeli. Konuralp’te 10 kat rahatlıkla yapılabilir diyebilirim. Ama tabii bu katı çıkalım derken yoğunluğu arttırmaktan bahsetmiyorum. Az katlı yapacağımız inşaat alanını dikey yapalım daha fazla bahçe olur, daha fazla yeşil alan olur, binaların arası daha fazla açık olur, daha fazla güneş alır bunu yakalamak önemli.”

“Bakanımızın desteğini yanımızda hissediyoruz”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün müteahhit çevresine yaklaşımı hakkında konuşan Algün, şöyle konuştu:

“Bakanımız gerçekten vizyonu çok yüksek birisi ve Düzce’mize bir şans olarak görüyorum. Düzce’mize güzel bir şeyler yapmak istiyor. Düzce’nin çehresini değiştirmek istiyor bu noktada da sağ olsun ben kendisine ne zaman ulaşmak istesem bir telefon uzağımızda oldu. İlk fırsatta davet etti, sorunlarımızı dinliyor. Ve çözüm bulma yolunda ciddi anlamda efor sarf ediyor, zaman ayırıyor ve bizleri destekliyor, bunu açıkça söyleyebilirim. Biz bu işleri yaparken bakanımızın desteğini yanımızda hissediyoruz.

“Yabancı yatırımlarda Düzce’nin adı bile yok”

Düzce’de yabancı yatırımın yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Algün, firmaların müşterisine farklı projeler sunması gerektiği üzerinde durdu. Algün, şu ifadelerde bulundu:

“Bölgemizdeki en düşük değerdeki yer Düzce. Arsası, gayrimenkulü, dairesi, dükkanı maalesef olması gerekenin çok çok altında bir Bolu’nun yarısı, Adapazarı’nın yarısı sebebini söyleyeyim; alım gücüyle birlikte diğer taraftan da proje geliştirme ile de bağlantılı bir durum. İnsanların biraz farklı projeler görmesi lazım. Standart yapılardan ziyade daha estetik, daha içinde yaşamı barındıran projeler olması lazım. Zaten bizim tarzımız da biraz o. Bu değer böylelikle artacak. Yabancı yatırım Düzce’de çok az. Bugün verilere bakıyoruz yanımızda Adapazarı var ilk 10’da biz son 10’da bile yokuz. Yani Türkiye’de yapılan gayrimenkul sektöründe yapılan yabancı yatırımlarda Düzce’nin adı bile yok. Sokağa çıktığınız zaman yaşamı ifade eden bir şey yok yani.”

Hedef: Globalleşme

Algün Düzce’nin yerel firması olarak adını sadece Türkiye’ye değil dünyaya duyurmak için kolları sıvadığını belirterek, ‘globalleşme’ hedefini gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma dönemine girdiklerini anlattı.

“Örgütlenme olmaması sektöre zarar veriyor”

Düzce'de müteahhitlerin tek çatı altında toplanmasını sağlayan bir platform ya da sivil toplum kuruluşu olmadığını aktaran Algün, bu durumun aşağı çekilen fiyatlar nedeniyle sektöre zarar verdiğini dile getirdi. Algün İnşaat olarak sivil toplum oluşumlarına önem verdiklerini söyleyen Algün, bu doğrultuda köklü bir oluşuma dahil olduklarını ve bunu da yakın tarihte yapacakları basın toplantısında açıklayacaklarını ifade etti.

Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlere önemli tavsiye

Algün son olarak Düzce’de bugün konumuna göre 200-250 bin TL arasında değişen 2+1 dairenin ekonomik gidişat ve artan maliyetler göz önüne alındığında 5 ay içerisinde 350 bin TL civarına yükseleceğine dikkat çekerek, gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin elini çabuk tutması tavsiyesinde bulundu.