İşte Şerbetçi’nin Düzce’nin en eski okullarından biri olan İsmet Paşa Ortaokulu için kaleme aldığı o yazı…

“17 Ağustos Marmara Depremi ve ardından 12 Kasım Depremi sonrası tarihi okulların bir bir yerlerinden kaldırıldığına şahit oluyoruz. Bu imar değişikliği ile önce her Düzcelinin birçok anısının olduğu Düzce Lisesi gözden uzak bir yerde yapılan bir binaya gönderildi. Buradaki alan bir önceki dönemde mermer yığıntısı durumuna getirildi. Düzce’nin otantik, şehir efsaneleri dururken Roma dönemini anımsatan at figürleri koyuldu. Böylece, gitti bizim güzelim Düzce Lisesi.  Tam karşısında Cumhuriyet ilk okulu vardı, bu okulda aynı oldu. Şimdi hem isminin hem de kendinin yerinde yeller esiyor. 

Şimdi geldi sıra İsmet Paşa okuluna demek.  Mazeret hazır. Burhaniye Mahallesiyle- Şerefiye Mahallesi arasında alan darlığı nedeniyle imar planı değişikliği şart.   Okul arada sıkıştı kaldı.  Bu okul arsasının büyük hissesi İl Özel İdaresinin.  Çok  küçük parçasının  da  Düzce Belediyesinin iken  bu payın da  İl Özel İdaresine devredildiği ifade edildi.  Yakında bu arsa, belki yeni onarım görmüş binalarıyla ihale usulü satışa çıkacak şeklindeki iddialar var. Peki, buraları kim veya kimlere satılacak? Pek merak içindeyiz.  Peki, alan darlığı yüzünden satışa çıkınca burası ticaret alanı olacağı muhtemel.  Yine aynı sıkışıklık yaşanmayacak mı? 

Halbuki bu okul yeni onarım görmüş haliyle,  Burhaniye ve Şerefiye mahallelerinde ihtiyaç olan sağlık ocağına dönüştürülmesi gayet yerinde olur.  Çünkü her  iki  mahallede sağlık  ocağı bulunmamaktadır.  Duyarlı her iki mahalle halkına hiç danışmadan bu okul ve arsasını ihale ile satışa çıkarılması bence hiç yerinde bir karar olmaz. Burhaniye ve Şerefiye Mahallesinde yaşayan insanlar burasının sağlık ocağı olmasını istediklerini  öğrendik.   Başka önerilerde var.  Azmi Milli Mahallesinde küçük bir binada hizmet veren Öğretmen Evi de pekala buraya nakledilebilir. 

Adapazarı’n da eski  ve tarihi Merkez Ortaokulunu deprem sonrası aynısıyla onarılıp , Adapazarı Belediyesi’ne tahsis edilmiş. Biz de Düzce’nin tarihi değerleri, şehir efsaneleri birer birer yok olmaya başladı. “Bu süreç devam etsin, amacımız, imar planı değişikliği bahanesiyle satmak” diyorsanız bilemeyiz. Biz de, Düzceliler, bu 3 dönüm kadar olan bu arsa ve belki de binaları kimlerin alacağını pek merak ederiz. Siz olsanız merak etmez misiniz? Mesela Soğancı mevkiindeki deprem öncesi bürokratlar için yapılan lojmanların satıldığı gibi. Peki bu yazıyı okuyanlar bu lojmanların satıldığından haberiniz oldu mu? 

Şimdilerde, İsmet Paşa Ortaokulu’nun arsasının satışa çıkarılıp çıkarılmayacağını herkes merak ediyor. Satılınca, nasıl bir hal alacak merak ediyoruz. 

Zaten, gri bir beton yığınına dönen, Şehir Efsaneleri bir bir yok olan Düzce’yi artık tanımakta biz yerli Düzceliler bile zorluk çekiyoruz. Her yer beton yığını, mermer taş haline gelen Düzce artık anılarda kalmak üzere.”