Düzce Barosu, Yargıtay Başkanlığı'nın 2 Eylül 2019 tarihinde ''Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi''nde yapacağı yeni adli yıl açılış töreni davetini kabul etmediğini açıkladı. Davete katılmayacaklarını yazılı açıklamayla duyuran Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan Anayasa Değişikliği ile ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmiş, her fırsatta dile getirdiğimiz üzere denge ve denetim mekanizmaları yürütme lehine bozulmuş, yürütme bu sistemde aşırı güç kazanmıştır. Yürütmenin bu derece aşırı güç kazanmış olması, kuvvetler ayrılığı prensibinin her geçen gün artan ivme ile erozyona uğramasına neden olmuş, bunun doğal sonucu olarak da yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışılır hale gelmiştir.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, adil yargılanma hakkının, evrensel hukuk ilkelerinin  tartışılır hale geldiği ve bu  noktaya yürütmenin yargıya müdahalesi nedeniyle gelindiği yolunda toplumda genel kanının varlığı göz önüne alındığında Adli Yıl Açılış Toplantısı'nın, yargının merkezinde değilde yürütme erkinin merkezinde yapılmasını, bugüne değin savunduğumuz değerlere tezat oluşturması nedeniyle Baromuza, Yargıtay Başkanlığı'nca yapılan davete sadece teşekkür ederek, Düzce Barosu  adına katılım sağlanmayacağını geçtiğimiz günlerde bildirdik.

Dün olduğu gibi bugün de Düzce Barosu olarak cumhuriyetin kuruluş felsefesinden bir an için ayrılmadan, demokrasiden, hukukun üstünlüğü ilkesinden, tarafsız ve bağımsız yargıdan yana tavır koyduğumuzu bildirir, kamuoyunun bilgisine sunarım." 

Beştepe'de düzenlenecek adli yıl açılışına katılmayacak barolar şu şekilde:
Düzce Barosu
İstanbul Barosu
Ankara Barosu
İzmir Barosu
Muğla Barosu
Ordu Barosu
Adana Barosu
Aydın Barosu
Antalya Barosu
Bursa Barosu
Van Barosu
Kocaeli Barosu
Eskişehir Barosu
Balıkesir Barosu
Denizli Barosu
Hatay Barosu
Şanlıurfa Barosu