1999 yılının 9 Aralık gününe kadar Bolu'nun ilçesi olan Düzce, yıllarca Ankara'ya "İl olmak istiyoruz" baskısı yaptı. Ancak bu sese kulak verilmedi. Ta ki 1999 depremlerine kadar... 17 Ağustos ve 12 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerle adeta yerle bir olan Düzce'nin kısa sürede toparlanmasını sağlamak adına il statüsüne geçmesi kararlaştırıldı. Fakat Aralık 1999 tarihinde, Türkiye’nin 81’inci ili olan Düzce'de yeniden yapılanma süreci beklendiği gibi geçmedi. Yıllarca prefabriklerde ve okul binalarında hizmet veren kamu kurumları depremin üzerinden geçen 10 yıl gibi bir süre sonra yapılan Hükümet Konağı ile birarada toplanarak daha sağlıklı bir hizmet vermeye başladı. Yine belediye ve adliye binasına da Düzce yıllar sonra kavuştu.

 

Okullar, hastane, kültür merkezi, TEM bağlantısı



Eğitim, sağlık, kültür ve sanayi alanlarında il olmasının üzerinden 15 yıl gibi bir süre geçmesine karşın hala bir çok eksik bulunuyor. Prefabrik okulların yerini alacak olan yeni okul binaları tamamlanmayı, müteahhit noktasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yapımı ağır aksak ilerleyen 300 yataklı devlet hastanesi bitirilmeyi, yine depremler öncesi yapımına başlanan ancak bakanlık ve belediye arasında gidip gelen kültür merkezinin bitmesi için gün sayılıyor. 1. ve 2. OSB'de fabrikaları bulunan sanayiciler otoban bağlantısına kavuşmak istiyor. En yakın Kaynaşlı ya da Gölyaka'dan TEM'e girişi bulunan Düzce'nin merkez turnikelerinin olmaması büyük bir eksiklik olarak nitelendiriliyor.

Bekleyiş bitmiyor...



Düzce'nin bekleyişleri bunlarla da bitmiyor. Bir şehir için olmazsa olmaz olan katı atık depolama tesisine henüz yeni kavuşarak vahşi depolamadan kurtulan Düzce'de çöpten enerji üretecek tesis için ise kazma vurulacak gün bekleniyor. Köy garajlarını andıran Atatürk Bulvarı'ndaki terminalin taşınacağı yeni adres olan Darıcı Mahallesi'ndeki modern terminalin inşaatı ise devam ediyor.

İki tartışmalı karar...



Düzce'nin bir il havasına bürünmeye çalıştığı bu yıllarda tartışmalı kararlar da gündeme gelmiyor değil... Özellikle 2014 yılında Düzce adına alınan bazı kararlar yıla damgasını vurdu. Depremlerden sonra 2 olan kat imar izninin bugün gelinen noktada 4 kata kadar çıkarılması bir çok kesimden tepki sesleri yükselmesine neden oldu. En sert yorum mimarlar cephesinden geldi ve "İlgili kesimlerin görüşüne başvurulmadan alınan kararlar Düzce'nin geleceği ile oynamaktır" denilerek 4 kat kararı sorgulamaya açıldı. Yine Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in tekrar başkan seçilmeden önce hazırlattığı projelerde yeşil alan olarak gözüken Asar Deresi kenarındaki alanın belediye meclisi kararı ile LPG ve akaryakıt istasyonu olarak kullanılmasına vize verilmesi de yine gündemde çok tartışıldı. Bir oy farkla meclisten geçen kararla daha önce yeşil alan olarak vaad edilen bölge imara açılmış oldu.

Kat edilecek daha çok yol var


Öte yandan Düzce'nin il olmasının üzerinden geçen 15 yıla karşılık benzer sorunların irdelenmesi yerimizde saydığımızı gösteriyor. Her yıldönümde sıralanan "Gelişiyoruz, büyüyoruz, modernleşiyoruz" söylemleri bu gerçek karşısında havada kalıyor. Projelerin adeta kaplumbağa hızında ilerlemesi şehirleşmenin önüne ket vuruyor. Büyüme adına yetersiz kalan çalışmalar nedeniyle çevresindeki iller koşarken Türkiye'nin en genç ili yerinde saymaya devam ediyor. İlk kez 1950 yılında Demokrat Parti kanadından gelen il olması talebinin üzerinden 50 yıl geçtikten ve depremlerle yıkıldıktan sonra bu statüye kavuşan Düzce'nin hak ettiği noktaya ulaşması adına kat edilecek daha çok yolu olduğu görülüyor...

Haber; C.ÜSTÜNER