Geçtiğimiz günlerde Düzce’de ölçülen hava kirliliği endeksinin temiz hava için 0-50 arasında olması gerekirken 316’ya kadar yükselerek ülke genelindeki kirlilik rekorunun kırılması gündemden düşmüyor.

Bu gelişmenin ardından AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Kesir ve Fahri Çakır, konuyu görüşmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar bir araya gelmiş ve bu görüşmenin ardından Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sosyal medya hesabından Keşir ve Çakır’a sert şekilde tepki göstermişti.

Yıllardır Düzce’yi derinden etkileyen hava kirliliği problemi için vekilleri geç kalmakla eleştiren Tanal, vekilleri “Günaydın beyler, bayanlar! Düzce'yi hava kirliliğinden kurtarmak için 2 dönemdir yasa teklifi sunuyorum. Anlata anlata dilimde tüy bitti. Peki siz ne yaptınız? Ortağınızla birlikte hava kirliliği tehdidi bulunmadığını savundunuz. Beni yalanladınız, hedef aldınız.” sözleriyle eleştirmişti.

TANAL: POZ VEREREK BU SORUN ÇÖZÜLMEZ

Vekillere, “Şimdi Düzce'de hava kirliliği korkutan boyuta ulaşınca konuşmaya başladınız.” diyen Tanal, “O kadar zaman kaybı oldu. Bunun hesabını kim verecek? Öyle Meclis'e gelen Bakan Yardımcısı'yla birlikte kuliste 'çalışıyormuş pozu' vererek de bu sorun çözülmez!” diyerek toplantıdan paylaşılan fotoğrafları hedef almıştı. Tanal vekillere de bir çağrı yaparak, “Gelin Düzce için bir araya gelelim. Yeter ki Düzce’miz kurtulsun” demişti.

“DÜZCE BİZİM YUVAMIZ, ŞOVUN PARÇASI OLMAZ”

Mahmut Tanal’ın bu sözlerinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlayan Vekil Keşir çok sert şekilde tepki gösterdi. Keşir, kendilerini ‘çalışıyormuş pozu’ vermekle suçlayan Tanal’a, “Poz vermeyi M. Tanal kadar bilemediğimiz kesin. Çok şükür ki; PKK/FETÖ paçavralarıyla pozumuz olmadı. Düzce bizim evimiz, yuvamız, şovun bir parçası asla olamaz” sözleriyle yüklendi.

“TANAL’IN TEKLİFİ DÜZCE’Yİ ÇİVİ ÇAKILMAZ HALE GETİRECEKTİ”

Son yıllarda hava kirliliği ile mücadele için verdikleri çabayla Düzce’nin emsalleri içinde, tüm ilçelerinde doğalgaza erişen tek il olduğunu belirten Keşir, Tanal’ın daha önce verdiği ve kendisini dikkate almamakla suçladığı teklife de değindi. Keşir, “Bu kanun teklifi, Düzce’nin tamamını sit alanı ilan etme, Düzce’yi çivi çakılamaz hale getirme teklifidir. Kimse aklımızla, memleketimizle, alay etmesin!” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARA DAHA ÖNCEDEN BAŞLADIK”

Keşir, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ile yaptıkları görüşmeyle ilgili de, “Bakan Yardımcısı ile dün yaptığımız görüşme, daha önceden başladığımız çalışmanın devamıdır. Dün akşamüzeri bakanlığın ön raporu geldi, o raporu istişare ettik” diyerek hava kirliliğiyle mücadele için çalışmalara daha önceden başladıklarını duyurdu.

BAKANLIK HEYETİ DÜZCE’DE

Keşir, Düzce’de hava kirliliği sorununun nedenlerini saptamak ve çözüm önerileri üzerinde çalışma yapmak üzere bakanlık heyetinin dün akşamüzeri itibariyle de Düzce’ye geldiğini belirterek, “Cuma sabahtan itibaren çalışacak olan teknik ekibin raporuyla yol haritamız netleşecek” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN