Pandemiyle başlayan ve dövizdeki artışla derinleşen ekonomik bunalımda dolardaki her hareket vatandaşın cebine farklı zamlar olarak yansıtılmıştı. Fırsatçıların da devreye girmesiyle maaşı eridikçe eriyen vatandaşlar ay sonunu getirmek için kara düşünmek zorunda bırakılmıştı.

ERDOĞAN, MEVZUAT ÇAĞRISI YAPTI, DOLAR ÇAKILDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kurdaki dalgalanmaya yönelik mücadele adımlarını duyurması ve vatandaşlara paralarını dövize değil mevduat hesaplarına yatırmaları çağrısının yapmasının ardından dolar adeta çakıldı. 18 TL’nin üzerini gören Amerikan Doları, yüzde 40 değer kaybederek 12 TL’nin altına kadar geriledi.

GÖZLER KURU BAHANE EDİP FİYATLARA YÜKLENENLERDE

Dolardaki artış nedeniyle her güne yeni zamlarla uyananlar vatandaşların gözü şimdi de kur bahanesiyle fiyat artıranlara çevrildi. Kurdaki çakılma sonrası temel gıda maddelerinde bile fiyat katlanmasına yol açan zam kararlarının arkasındaki isim ve şirketlerin indirim yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor. Başta geçtiğimiz aylarda milyonlarca ceza kesilen zincir marketler olmak üzere piyasa devlerinin atacağı adımlar vatandaş tarafından dikkatle izleniyor.

FIRINCILARIN SESİ ÇIKMIYOR

Kurdaki artış gerekçesiyle adeta Düzce Valiliği’nin kapısında yatıp kalkarak zam üstüne zam talep eden Düzce Fırıncılar Odası temsilcilerinin de dövizdeki çakılma sonrası sesi soluğu çıkmıyor. Ekmeğin fiyatını önce ‘Maliyetlerimiz arttı’ diyerek 2 TL’den 2,5 TL’ye çıkartan ardındansa 270 olan gramajı 200’e çekerek bir avuca düşüren fırıncıların 2 ayda açık ve gizli yüzde 50’yi geçen zam kararlarından sonra ‘maliyet artışı gerekçesi’ndeki samimiyeti şimdi ortaya çıkacak.