Tek daire satılamadı!
Düzce Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde Camikebir Mahallesi'nda uygulanan Düzce'nin ilk kentsel dönüşüm projesi hem ortaya çıkan yapılaşma hem de uçuk fiyatlı konutların elde kalmasıyla tam bir hüsrana neden oldu. Şehrin tam orta yerinde yükselen onlarca bina yerine söz konusu alanın 'Yeşil alan" olarak değerlendirilmesi çağrılarına kulak tıkandı. 'Konut satışı' odaklı projenin üzerinden geçen 3 yılda tek bir daire bile satamayan Düzce Belediyesi, çareyi son meclis toplantısında yüzde 10 indirimi gitmekte buldu.

Bekleneni vermedi
Yıllarca Düzce'nin göbeğinde çirkin bir görüntüye sahne olan Camikebir'deki düzensiz yapılaşmanın kaldırılmasına imkan tanıyan ve kent imarına yeni bir soluk getirmesi umut edilen dönüşüm bugün sadece satılamayan konutlar olarak hafızalara kazındı.

Umutlar 2. dönüşümde...
Düzce için bekleneni veremeyen ilk deneyimden sonra şimdi hazırlıkları süren 2. kentsel dönüşüm projesi kentin geleceği için büyük önem teşkil ediyor. Eski Sanayi Çarşısı mevkiinde uygulanacak 2. Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yine konut yığını yerine park ve yeşil alanlar gibi sosyal donatıların ağırlıkta olması bekleniyor.

"Her boş alana bina, şehirlerin geleceğine zarar veriyor"
Planlı büyümenin giderek önem kazandığı günümüzde yapılaşmada 'Yeşil alan' gerekliliğinin göz önünde bulundurulmasını isteyen kesimler, şehrin beton yığınları ile doldurulmasına artık 'Dur' denmesi için yerel yönetimlere çağrıda bulunuyor. Boş bulunan her yeşil alanının, tarım alanının, parkların, meydanların binalarla doldurulmasının şehirlerin geleceğine zarar vermekten başka bir işe yaramadığı mesajı veriliyor.

C. ÜSTÜNER