5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü de içinde barındıran haftada basının karşısına geçerek kuruluşunu ilan eden ve hedeflerini kamuoyuyla paylaşan Yeşil Düzce Derneği'nin Başkanı Haluk Velioğlu ve Başkan Yardımcısı Ercan Katırcıoğlu Öncü TV ekranlarında yayınlanan "Hayatın İçinden" programında Düzce'nin çevre sorunlarını masaya yatırdı.

"Hava Kirliliği Önceliğimiz"
"Düzce'nin sorunlarına maydanoz olacağız" parolasıyla yola çıkan ve derneklerinin simgesini maydanoz olarak belirleyen Yeşil Düzce Derneği'nin Başkanı Haluk Velioğlu, hava kalitesi sınır değerini 1 yılda 217 kez aşan Düzce'de öncelikli hedeflerinin ve çalışmalarının hava kirliliğine yönelik olacağını söyledi.  Velioğlu, Düzce'de çevre sorunlarına ilişkin her konunun takipçisi olacaklarını belirtirken, bu noktada her kesimden gelecek desteğe kapılarının açık olduğunun da altını çizdi.

Ercan Katırcıoğlu ise, İstanbul ve Ankara arasında bir geçiş güzergahı olan Düzce'de otobanda yaşanan trafik yoğunluğuyla doğru orantılı olarak artan egzoz dumanlarının da Düzce'deki hava kirliliğini tehlikeli boyutlara taşıyan önemli bir tehdit olduğunu ifade etti.

"Konuralp'te Yükselen Binalar Düzce'nin Hava Kirliliğini Arttıracak"
Katırcıoğlu, coğrafi yapısı itibariyle bir çukurun içerisinde yer alan Düzce'nin Konuralp'ten gelen hava sirkülasyonuna ihtiyacı olduğunun altını çizerken "Konuralp'te kat sayısının serbest bırakılmasıyla o bölgede yükselen binaların ileride sayılarının da artmasıyla birlikte o yönden gelen temiz havanın önü tamamen kapanacak. Hakim rüzgarların gelişini engellemek gerçekten Düzce'nin önünde çok ciddi bir sıkıntı oluşturacak." dedi.

"Katı Atık Depolama Tesisi İçin Hecinler'e Bypass Olabilir"
Düzce'de zaman zaman çevre sorunları yarattığı iddiasıyla gündeme gelen yatırımlara ilişkin de konuşan Velioğlu ve Katırcıoğlu, Katı Atık Depolama Tesisi ve Yığılca'da yapımı süren çimento fabrikasına ilişkin tespitlerini paylaştı.

Velioğlu, Hecinler'deki sancılı sürecin ardından Düzce'yi vahşi depolamadan kurtaracak yeni bir bertaraf tesisi için yer arayışının devam ettiği şu günlerde yer tespitinin doğru şekilde yapılmasının önemine işaret ederken Katırcıoğlu konuya dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

" Düzce'de yeni tesisin şu anda nereye yapılacağıyla ilgili bir muamma var. Vaz mı geçildi. Unutuldu mu? Uyutuldu da Hecinlere alternatif bir kanun mu getiriliyor bilemiyorum. Hecinler'e bypass yapacak , şu andaki olumsuz ÇED raporunu kaldıracak bir çalışma da yapılıyor olabilir. Tabi kesin bir şey söylemiyorum."

"Arıcılık Bitecek, Doğa Katliamı Olacak"
Yığılca'da yapılan ve tartışmaların odak noktası olan çimento fabrikasına ilişkin ise şöyle konuştu:

"O bölgede yaşayan halkımız orada çimento fabrikası kurunca Yığılca'da işsizlik bitecek diye akıllarının ucundan geçirmesinler. Çimento fabrikası Yığılca'nın kaderini yok edecek bir yatırımdır. Bir çimento fabrikasının 30 km çapında bir etkileme alanı var. Hakim rüzgarlardan dolayı bu çap 50 km'ye çıkıyor. Bu 50 km'yi baz aldığınız zaman içine Yedigöller, Bolu'nun bir kısmı Düzce ovasının tamamı etkilenme alanına giriyor. Siz ne kadar filtreleme sistemi kurduk deseniz de sizin oradan yükselecek toz bulutunu önleme şansınız yok. Şimdi Yığılca arısına patent alındı. Ama orada arıcılık bitecek. Doğa katliamı olacak. Bölgenin ekolojik dengesi bozulacak. O bölgede yaşayacak insanların yaşam hakkı ellerinden alınacak. "

"Düzce Ovasını Rahat Bırakın"
Yeşil Düzce Derneği'nin Başkanı Haluk Velioğlu çevrenin korunması için çocukları doğayla tanıştırmak gerektiğine vurgu yaparken, Katırcıoğlu Düzce'deki yeşil alan eksikliğine dikkat çekti ve Düzce'nin 2. Kentsel Dönüşüm Projesi niteliğini taşıyan Eski Sanayi Çarşısı'nın vatandaşların nefes alabileceği bir alan oluşturmak adına fırsata çevrilmesi gerektiği düşüncesini paylaştı.

Katırcıoğlu, "Eski Sanayi Çarşısı’nın olduğu yere iki gözle bakmak lazım. Bir Düzce'nin geleceği açısından, iki rant açısından bakmak lazım. Eğer rant açısından baktığımız zaman 800 daire, sosyal donatıların olduğu bir yer ama Düzce'nin geleceği açısından baktığımız zaman öyle bir yerin bir yeşil alan olarak bırakılması, oraya Düzce'ye yakışır bir tabiat parkı yapılması gerekir. Konutu her yere yapabilirsiniz. Konut yapacak çok alan var. Artık Düzce Ovası’ndan lütfen kenarı çekilin. Düzce Ovası’nı lütfen rahat bırakın." ifadelerinde bulundu.

Haber:G.TEMEL