Düzce’nin yetiştirdiği önemli devlet ve eğitim insanı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlerini başarıyla yürüten Avni Akyol vefatının 21. yıldönümünde Düzce Şehir Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Akyol ailesi, sevenleri, Avni Akyol İlkokulu idareci, öğretmen ve öğrencileri katıldı. Akyol için mezarı başında dualar edildi.

Ülke için yaptığı hizmetlerin yanında Düzce’nin il olması için verdiği mücadeleyle de hafızalara kazınan Akyol’u Düzce protokolü yayınladıkları mesajlarla andı.

ATAY: SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM

Düzce Valisi Cevdet Atay mesajında, “Halkımızın gönlünde müstesna bir yeri olan, Düzcemiz'in yetiştirdiği müstesna isimlerin başında gelen, devletimize önemli katkılarda bulunmuş, Milli Eğitim Eski Bakanı ve eğitimci merhum Avni Akyol'u vefatının yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

KEŞİR: RUHU ŞAD OLSUN

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir: “Düzcemiz'in yetiştirdiği önemli isimlerden, Başbakan Yardımcılığı, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yapan hemşehrimiz Sayın Avni Akyol'u vefatının yıldönümünde rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.”

ÖZLÜ: DÜZCEMİZİN YETİŞTİRDİĞİ İSİMLERİN BAŞINDA GELİYOR

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Düzcemiz'in yetiştirdiği müstesna isimlerin başında gelen, devletimize önemli katkılarda bulunmuş, siyasetçi ve eğitimci kıymetli büyüğümüz Avni Akyol'u vefatının 21. sene-i devriyesinde saygı ve rahmetle anıyorum” cümleleriyle Akyol’u andı.

ER: DÜZCE SİZİ ÇOK ARIYOR

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, “Düzce’nin yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olan, siyasette nezaketin ve beyefendiliğin önemli timsali Sayın Avni Akyol’u ölümünün 21. Yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyorum. Mekanı cennet olsun. Düzce sizi çok arıyor” ifadelerini kullandı.

CAYMAZ: ASLA UNUTULMAYACAKTIR

DEVA Partisi İl Başkanı Murat Caymaz mesajında, “21 Temmuz 1977-20 Kasım 1978 tarihleri arası Kültür Bakanımız, 30 Mart 1989 -20 Kasım 1991 tarihleri arası Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan,  çalışmalarıyla ve hizmetleriyle halkımızın gönlünde geniş bir yer edinen merhum Sayın Avni Akyol asla unutulmayacaktır. Siyaset yaptığı dönemde Düzce’ye birçok eser bırakan, Düzce’nin yetiştirdiği ender siyasetçi, Merhum Sayın Avni Akyol’u 21’inci ölüm yıldönümünde rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyorum” cümlelerine yer verdi.

AVNİ AKYOL KİMDİR?

Avni Akyol, 1931 yılında Düzce’de doğdu. İlköğrenimini Düzce Namık Kemal İlkokulu’nda tamamladı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne bağlı Eğitim İdaresi ve Planlaması'nda master yaptı. Daha sonra ABD'de Southestern Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.

1977 yılında yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi'nden (AP) Bolu milletvekili oldu. Ardından kurulan II. Milliyetçi Cephe Hükümeti'nde Kültür Bakanlığı yaptı. 1986 yılında Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine seçildi. 1983 yılında kurulan Anavatan Partisi'ne katıldı. 30 Mart 1989 tarihinde II. Özal Hükümeti'nde yapılan revizyon sonucu Hasan Celal Güzel'in yerine Millî Eğitim Bakanı oldu ve bu görevi 3 hükûmette de devam ettirdi. Döneminde, lacivert önlükler yerine mavi önlükler fikri ortaya atılmıştır ve gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de Güzel Sanatlar Liselerinde ilk adımı attı. Akyol, doğduğu ilçe olan Düzce'nin il olabilmesi için çok çalışmıştır.

24 Aralık 1995 tarihinde Bolu milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi ve Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 28 Şubat süreci sonrası ANAP - DSP - DTP Koalisyonu ile oluşturulan ANASOL-D Hükümeti'nin 8 yıllık zorunlu eğitim kararını hemen uygulamaya sokması için çaba gösterdi. 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Bolu'dan meclise girdi. 30 Eylül 1999 tarihinde bir cenaze için gittiği Bolu'da, kaldığı bir otelde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

HABER: Mehmet GÜNESEN

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr