Programda 6 ay süreyle, haftada bir, Cuma günleri saat 15:30'da yayınlanan “Zor yollar” isimli programın ilk üç ayında Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen nüfus mübadelesi, ikinci altı aylık döneminde de Kafkasya'dan Anadolu'ya yapılan göçler ele alınıyordu.

Yapılan program hakkında bilgi veren Program Yapımcısı Sibel Nart, programda göçe zorlananlar kesimin hayatlarının yer aldığını, bun insanların geçmiş ve geleceklerinin var olduğunu, yine bu insanların yaşadıkları yerlerde yaşatıkları kültürün, yaşadıkları bir hayatın olduğunu ve göçe zorlananların bunları bırakıp geldiklerini söyledi.

Düzce'yi çok eskiden beri bildiğini ve sürekli olarak Düzce'ye geldiğini ifade eden Nart, göçe zorlananların aile hikayelerini, gerçek yaşam öykülerini anlattığı programında bu hafta Düzce'yi ele alacak. Nart 2 gün kaldığı Düzce'de farklı köyleri gezerek buralarda yaşayan ve göç eden insanların hayat hikayelerini anlatacak. Kafkasya'dan Düzce'ye göç eden aileler ile görüştüğünü söyleyen Nart, Düzce'de 9 kişi ile röportaj yaptığını söyledi.

Daha çok aileleri Kafkasya'dan göç edenlerin hikayelerinin anlatıldığı Düzce programında özellikle göç ile beraber ailelerin yaşadığı sıkıntıları ve acıları, kişilerin kendi ağızlarından sunduklarını belirtti.

Sibel Nart, son olarak Düzce'ye bu sefer ki gelişini değerlendirirken Düzce'nin çok geliştiğini ve Düzce'nin köylerini dolaşırken buraların İsviçre'nin köyleri gibi temiz ve düzenli olduğunu da sözlerine ekledi.