Türkiye’de normalleşme sürecinde takvim işlemeye devam ediyor. Düzce İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, normalleşme sürecinde ören yerleri, deniz kenarları, sauna, hamam, yürüyüş parkurları, olta balıkçılığı ve çay bahçeleri ile ilgili yeni kararlar aldı. Valilik tarafından yapılan bilgilendirmede, alınan kararlara Düzce halkının uyması istendi.

“Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalı”

İşte alınan yeni kararlar:

“Çay bahçelerinin girişine COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve çay bahçesi içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

Çay bahçelerinin girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulmalıdır.

Çay bahçelerinin giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Çay bahçelerine maske takılarak girilmeli, çay bahçesinde de maske takılması sürdürülmelidir. Maskesiz gelen müşteriler için maske bulundurulmalıdır.

Çay bahçesinde müşterilerin ve çalışanların el hijyenini sağlamalarına yönelik olanaklar sağlanmalıdır.

Çay bahçelerinin kapasitesi çalışanlar dahil 4 metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenmelidir.

Masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunmalıdır.

Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalıdır. Masa yanlarına sandalye konulmamalı ve oturulmamalıdır.

Ören yerlerinde kurallar

Ören yerleri giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için ören yerleri yönetimleri tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

Ören yerlerine gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 oC’den yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.

Ören yerlerinin girişinde görevli personelin sosyal mesafeyi koruyamaması söz konusu ise tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır.

Ören yerlerine maske takılarak girilmeli, içeride de takılması sürdürülmelidir.

Ören yerlerinin girişinde maske ve sosyal mesafe kontrolünü yapacak bir personel görevlendirilmelidir.

Ören yerlerinin kullanıcılarına randevu ile ve/veya online hizmet vermesi teşvik edilmelidir. Ören yerlerinde online hizmet verme ağları genişletilmelidir. Ören yerlerinin içinde kalabalık oluşması engellenmelidir.

“Hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerdeki kalabalık alanlardan uzak durulmalı”

COVID-19’ta bulaşma, temel olarak damlacık ve temas yoluyla olmaktadır. COVID19’a neden olan virüsün insanlara hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerden bulaşması gösterilmemiştir. Uluslararası kabul görmüş seviyelerde klor kullanarak uygun şekilde arıtılmış suyla iyi çalışan, temiz tesislerin COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü için yeterli dezenfeksiyon sağladığı düşünülmektedir. Hamamlar ve kapalı havuzlar tek başına da ya da otellerin içinde genel bir spa ya da sağlık merkezi olarak tanımlanan alanlar içinde yer alabilmektedir. Saunalar, buhar odaları, jakuziler ise daha çok otellerde bulunmaktadır. Çok sayıda kullanıcının aynı anda bulunabildiği ortamlar olması nedeniyle bu tesisler COVID-19 bulaşması açısından risklidir. Bu nedenle COVID-19 açısından güvende olmak için hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerdeki kalabalık alanlardan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir.