Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin askerlerimize karşı yapmış olduğu saldırılar ve Türkiye’nin Suriye’den gelecek olan ikinci bir göç dalgasını kaldıramayacağından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla sınır kapıları ülkemizde bulunan mülteciler için açılmıştı.  Avrupa’ya gitme hayali ile ülkenin dört bir yanından mülteciler sınıra akın ediyor.

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, katıldığı bir programda  Avrupa’ya gitmek için Düzce’den ayrılan göçmen sayısını açıkladı.  Vali Dağlı, 1500 civarında yabancı uyruklu vatandaşın Düzce’den ayrılarak sınır kapılarına gittiğini ifade etti. Düzce’den ayrılan göçmenlerin başında Afgan uyruklu vatandaşlar geldiğini belirten Vali Dağlı, ikinci sırada ise Irak uyruklu vatandaşların olduğunu söyledi.

Suriye uyruklu vatandaşların Düzce’de yerleşik hayata geçtiğini ifade eden Vali Dağlı, “Suriyeli bizde bu şekilde ortalıkta dolanan çok fazla yok bildiğiniz gibi. Onlar biraz daha yerleşik hayata geçen biraz daha hali vakti iyi olan kesim” diye konuştu.

"1500 kişilik bir ayrılma oldu"

Düzce’den ayrılan göçmen sayısı ile ilgili bilgi veren Vali Dağlı şöyle konuştu “Son 3 gündür ülkemizde yaşanan gelişmeleri hep birlikte takip ediyoruz. Şehitlerimiz oldu biliyorsunuz. Ardından sınır kapılarının açılması gündeme geldi. Burada şu anda 2 gündür bizden giden 1500 civarında mülteci var. Bizim normalde 11-12 bin yabancımız vardı.  Şuanda kimler gitti diye bakacak olursak bu yaklaşık 1500 kişilik bir ayrılma oldu. En fazla Afganlar var aralarında. İkinci sırada Iraklılar var. Suriyeli bizde bu şekilde  çok fazla yok bildiğiniz gibi. Onlar biraz daha yerleşik hayata geçen biraz daha hali vakti iyi olan kesim. Ama herkes maalesef her gördüğü yabancı uyrukluyu Suriyeli gibi algılayabiliyor. Ama bu sözü edilen istihdamda, iş gücünde yer alanların çoğunluğu Afganlar. Bunlarda da hızlı bir sirkülasyon var ve onları göndermeye de devam edeceğiz.”

Bolu Belediyesi’nin göçmenler için sınır ili olan Edirne’ye otobüs kaldıracağını açıklamasının ardından Düzce Belediyesi tarafından da böyle bir uygulama yapılacak mı merak konusuydu. Toplantıda bu konu ile ilgili konuşan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü “Bize böyle bir talep gelirse bizde yapabiliriz” diye konuştu.