Düzce ve Akçakoca Belediyeleri Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlattığı “ Haciz Operasyonu” kapsamında... Operasyonda kamu ve özel sektör ayrımı uygulanmazken, gerektiğinde alacakların haciz yolu ile tahsiline yönelik bir eylem planı uygulanacak.

Maliye Bakanlığı Gelir idaresi başkanlığı, bazı kamukuruluşları ve belediyelerin tüm uyarıları gözardı ederek vergi borçlarını ödememesi üzerine yeni arayışlar içine girdi. Bütçe dengeleri ve vergi hedeflerine ulaşılabilmek için özel sektörün vergi borçları için bankalar aracılığı ile haciz uygulaması yapan idare, gerektiğinde kamu sektöründe de aynı uygulamayı yaparak alacaklarını tahsil etmeye yönelik bir eylem planı içine girdi.

En büyük borçlu kurumundaki BOTAŞ'ın 700 Milyon YTL borcu bulunduğu kaydedilirken, idare, taşra teşkilatına vergi borçlarını ödemeyen belediyeler için de haciz uygulamasına baş vurulmasını talep etti.

Gelir idaresi Başkanlığı, vergi dairesi başkanlıkları ve Defterdarlıklardan ödeme güçlüğü olan belediyelerin vergi borçlarının taksitlendirilmesini isterken, buna yanaşmayan belediyeler için haciz işleminin başlatılmasını istedi. Listede en fazla borcu bulunan ilk bin mükellef arasında adı geçen 56 belediye arasında Düzce ve Akçakoca belediyeleri de bulunuyor. Düzce Belediyesi borçlu belediyeler arasında yedinci sırada yer alırken, Akçakoca belediyesi ise 44'üncü sırada yer buldu.

Haciz kıskacındaki belediyeler arasında Kocaeli, Zonguldak, Bolu gibi komşu belediyelerin de bulunması dikkat çekti. Gelir idaresi yetkilileri kamu ya da özel sektör ayrımı yapmadan devletin vergi alacaklarını tahsil etmeye çalışacaklarını, bu amaçla haciz dahil tüm tahsilat araclarını yaygın bir şekilde kullanacaklarını bildirdiler.