Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki NTV’nin canlı yayınında Düzce'yi de yakından ilgilendiren konular hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Düzce'de 2. kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen Eski Sanayi Çarşısı'nda projeye yönelik çalışmalar devam ederken, Bakan Özhaseki, yeni yaşam alanlarında ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"1999 yılına kadar yapılmış olan yapılar bir risk taşıyor"
Kısa süre sonra Meclis’te gündeme gelerek yasalaşması beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, olası bir deprem riskine de dikkat çekerek kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Kuzey Anadolu fay hattının ilerleyişine ve bu fayın Marmara Denizi açıklarında son bulduğuna değinen Özhaseki, 2030 yılına kadar bir depremin meydana gelebileceğini söyledi. Özhaseki, “Eskiye bakarak çok iyi bir yerdeyiz. Mükemmel ile ölçüldüğünde ise eksiklerimiz var. Bir bakan olarak, tam anlamıyla iyiyiz rahatız diyebilmem için yüzde 100 binaların güvenli olduğunu söyleyebilmem lazım. 1999 yılına kadar yapılmış olan yapılar bir risk taşıyor. Bu dönemden önceki yapılar için 7 şiddeti üzerindeki depreme dayanıklılık konusunda bir kural ortaya konmamış. 2000’den sonra yapılanların biraz daha sağlam olduğunu, depreme karşı dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. 2000’den önce yapılan 15 bin bağımsız birim içinde 7.5 milyonu risk taşıyor. Türkiye geneli için durum bu."

"Dönüşüm bina bazlı değil “alan bazlı” yapılmalı"
Kentsel dönüşüm çalışmalarının "bina" bazlı değil "alan bazlı" yapılması gerektiği görüşünü de dile getiren Bakan Özhaseki, bu sayede sadece binaların değil semtlerin, yaşam alanlarının da yenilenerek ihtiyaçlara daha iyi cevap verebileceğini söyledi. Yenilenecek bölgelerde yeşil alanların ve sosyal donatıların iyileştirilmesinin amaçlandığını da belirten Özhaseki, inşa edilecek alanlarda Sıfır Atık uygulamasının da esas olacağını açıkladı. Özhaseki, “Eskiden kişi başına düşen yeşil alan 1 metrekareydi. Bir belediye başkanı bu oranı 5’e çıkarsa övünürdü. Sonradan 10 metrekareye kadar yükseldi. Parklarımız yeşil alanlarımız gün geçtikçe artıyor. Şehircilik için aynı şeyi söyleyemeyebiliriz. Şehircilik Şurası’nda çıkan kararları yasalara yerleştirdikten sonra emin olun daha iyi bir yere gideceğiz."

Haber: C. ÜSTÜNER