Fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla verim kayıplarına sebep olan "Amerikan Beyaz Kelebeği" sorununa sadece Türkiye'de değil yurt dışında da çözüm aranacak.
Son yıllarda Düzce'ye adeta kabusu yaşatan Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı erken başlayan ilaçlı mücadele de zararlının önüne geçemedi. Önceki senelere göre daha az yayılma gözlense de yeşil katili olarak anılan kelebek, hem köylerde hem de şehir merkezinde ağaçlarda büyük tahribata yol açtı. Karadeniz Bölgesi'nde kelebeğin her sene gözlemlenmesi yabancı akademisyenlerin de dikkatini çekti.

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı uluslararası işbirliği halinde olan bilim insanları Akçakoca’da fındık bahçelerini gezerek bu tarım zararlısının verdiği zararları yerinde gözlemledi.
Akçakoca Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Cenk Doğan ve Düzce Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. İsmet Yıldırım’ın eşlik ettiği misafir bilim insanları Elzbieta Parkowska, Elzmete Miehmozok ve Agnieszka Jamıotkowska gün boyu inceleme yaptıkları bahçelerdeki gözlemlerini not etti.
İlçemiz Paşalar, Kalkın, Melenağzı köylerimizdeki fındık bahçelerini dolaşan öğretim üyeleri Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile verdiği zararın türlerine ilişkin bahçelerden çeşitli numuneler aldılar.