Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 salgınında tehdit devam ederken, Düzce’de artan vaka sayılarının yüzde 50’ye dayanması üzerine, Vali Yardımcısı Haluk Çakmak başkanlığında toplanan olağan üstü İl Hıfzıssıhha Meclisinde yeni kararlar alındı.

Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar şu şekilde:

“Pazaryerlerinin denetlenmesi amacıyla Pazarcılar Odası tarafından her pazar için güvenlik görevlileri haricinde iki kişi olacak şekilde pazaryeri sorumlusunun görevlendirilecektir.

  1. Alışveriş merkezi (AVM) yönetimlerince; Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi doğrultusunda alışveriş merkezlerinde aktif kullanılacak alanın metrekaresine göre (müşteri alınmayan alanlar, otopark, faaliyet göstermeyen iş yerleri vb. yerler hesaplamaya dahil edilmeyecektir) her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde içeri alınacak kişi sayısı belirlenecektir.

  2. Belediyeler tarafından trafiğe kapalı alanlardaki oturma banklarının kullanım dışı bırakılacaktır.

  3. 28.11.2020 Cumartesi günü itibariyle il genelinde tüm AVM, banka ve PTT şubelerinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması yapılarak vatandaşlarımız içeri alınacaktır.

  4. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere;

  1. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3.150,00 TL,

  2. Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL, idari para cezası uygulanmasına,

  3. Maske kullanım kurallarına veya sigara içme yasağına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca kolluk kuvvetlerince 900 TL idari para cezası uygulanmasına,

  4. Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilmesine,

  5. İşyerleri ve firmalar hakkında ilgili mevzuat uyarınca gerekli yaptırımların uygulanmasına,

Alınan kararların Valilik, Belediye, Kaymakamlıklar, İlçe Belediyeleri, Belde Belediyeleri ile İl Sağlık Müdürlüğünün internet sayfalarında ilan edilmesine ve sosyal medya hesaplarından paylaşılmasına, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yerel basında duyurulmasına; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzca, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca 26.11.2020 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir.”

HABER: Savaş ARI