Düzce, 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57'de 7.2 şiddetindeki depremle sarsıldı. 30 saniye süren deprem 17 Ağustos’un yaralı sarılmadan daha derin acıların yaşanmasına neden olurken 845 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 948 kişi ise yaralandı. Depremin ardından 81. İl olarak ilan edilen Düzce’de, 12 bin 939 ev yıkıldı veya ağır hasar aldı.

Büyük felaketin 22. yılında İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilciliği, ‘Deprem değil bina öldürür’ görüşü doğrultusunda bir basın açıklaması yaparak aynı acıların yaşanmaması için atılması gereken adımları sıraladı.

‘DEPREMİ SADECE YILDÖNÜMÜNDE ANMAYALIM’

Açıklamada, “İlimizin büyük ölçüde etkilendiği, can ve mal kaybına yol açan 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 22.yıl dönümünde depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anarken yakınlarına sabırlar diliyoruz. Ülkemizin deprem gerçeğini, yalnızca yıl dönümlerinde hatırlayıp bildiriler vererek ne zaman ve ülkemizin hangi noktasında olacağını bilemediğimiz depremlerden (Gerekli tedbirleri almazsak) zararsız çıkmamızın mümkün olmadığını hepimiz özellikle doğrudan yapı üretimi içinde olan sorumlu İnşaat Mühendisleri olarak biliyoruz. Ancak uyarılarımıza rağmen gerekli önlemlerin alınmasında ülke olarak gecikiyoruz.” denildi.

‘DÜZCE’DE İNCELENMEDEN KAYIT BELGESİ VERİLEN ÇOK SAYIDA BİNA VAR’

İmar Barışı’yla Düzce’de de çok sayıda binaya kayıt  belgesi verildiği hatırlatılarak, “İlimizde deprem sonrası güçlendirilmesi tam olarak yapılmamış ve İmar Barışı’ndan hiçbir teknik inceleme yapılmadan ‘’Yapı Kayıt Belgesi’’ verilmiş içinde oturulan pek çok binamızın olduğunu bir kez daha vurgularken,2017 de tamamlanması planlanan, AFAD tarafından hazırlanan Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı kapsamında  Düzce Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğü İL AFET RİSK AZALTMA PLANI   (İRAP) olarak, Teknik Çalışma Grubunun çalışması sonucu hazırlanan,Taslak, Amaç, Hedef ,Eylem Tablosunda yer alan hususların ivedilikle hayata geçirilmesini diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

“GÜVENSİZ YAPILAR BİR AN ÖNCE TESPİT EDİLMELİ”

Güvensiz yapılar için tüm kurumların işbirliğine gitmesi gerektiği ifade edilirken açıklama şöyle devam etti:

“Önceliğimizin Yapı Envanteri’nin çıkarılması olduğu düşüncesiyle ,T.M.M.O.B İnş.Müh.Odası Afet Hazırlık Müdahale Kurulu,İl Çevre ve Şehircilik Müd.,Merkez,llçe ve Belde Belediyeleri işbirliği ile yapılacak çalışmayla güvensiz yapıların tespitinin bir an önce yapılması, önlemlerin alınması olası felaketlerde can ve mal kaybını ortadan kaldıracak,deprem sonrası enkaz kaldırma ,enkaz altında kalanları kurtarma çalışması yapmak gibi bir sıkıntımız olmayacaktır. Güvensiz yapıların güçlendirilmesi konusunda  ekonomik desteğin devlet tarafından karşılanması gerekmektedir.

“BİNA YAPIMI İÇİN DENETİM SİSTEMİ KURULMALI”

Yeni yapılmakta olan binaların da proje aşamasında yönetmeliklere uyulması,uygulamada ise denetimlerin çok iyi yapılması gerekmektedir. Mesleki ve ahlaki yetkinliği dikkate alan ve Meslek Odaları Tarafından belgelendirilen Mühendislerin ve Mimarların içinde bulunduğu yapı denetim sisteminin kurulması, Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planında bulunan Yetkin Mühendislik Yasası’nın acilen çıkarılması denetimlerin sağlıklı olması açısından çok önemlidir. Kentsel Dönüşüm planlarının, ranta dayanmayan uygun zemin ve yapılaşma koşulları sağlanarak yapılması da güvenli yapı oluşturulmasında gereklidir.

“HER DAİM HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle depreme , doğayı gerektiği gibi koruyamamız nedenleriyle yaşayacağımız yangın ve sel felaketlerine karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini vurgularken,bir daha böyle acıların yaşanmaması için bu tür tehlikeleri bir an olsun aklımızdan çıkarmamamız, bizzat inşaat sektörünün içinde bulunan İnş.Mühendisleri , Mimarlar,Yüklenici Firmalar ve yapılarda ikamet eden kişiler olarak her daim hazırlıklı olmamız dileğiyle,saygılar sunuyoruz.”