Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı için kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Toplumsal ve manevi değerlerin ön plana çıktığı Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan satış yerlerinden sağlıklı hayvan temin edilmesi ve iller arası muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılmasının önlenmesinin önemine dikkat çekildi.

TOPLAM 16 BİN 100 HAYVAN KURBAN EDİLECEK

Açıklamada, yaklaşık 12 bin 500 büyükbaş ve 3 bin 600 adet küçükbaş hayvan kurbanlık olarak değerlendirileceği ifade edilerek, “Bu bağlamda yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemler alınmış olup, işletmeler ve hayvan pazarında kontroller sıkı şekilde yapılmaktadır.” ifadelerine yer verilerek damızlık değeri bulunan dişi hayvanların hayvan pazarına sevki ve kesiminin yasak olduğu belirtildi.

DİNİ ÖLÇÜLERE UYGUN OLMALI

Kurbanlık alımı için pazarlara giden vatandaşlara, hayvan seçimi esnasında da dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında dikkat edilmesi gereken hususların sıralandığı açıklamada, kurbanlık seçiminde dini ölçülere dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Dini ölçülere uygun olmasına, sağlıklı, besili olması, gebe olmamasına, kulaklarının küpeli olmasına, büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunmasına, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olmasına, kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.”

 KURBANLIĞIN KÜPELİ VE KAYITLI OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ

Kurban kesimi sırasındaki yasal yükümlülükler ve dikkat edilmesi gereken konularda da vatandaşların uyarıldığı açıklamada, il dışına gidecek veya il dışından gelecek hayvanlar için, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerektiği belirtilerek, “aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması gerekmektedir. Kesilecek olan kurbanlığın küpeli ve kayıtlı olmasına dikkat edilmelidir. TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr web sayfasından, Android ve IOS marketlerden akıllı telefonlara HaySag ve Türkvet mobil uygulamaları yüklenerek, e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Ayrıca hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlarını küpe numaraları ile birlikte İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 7 (yedi) gün içinde bildirmeleri gerekmektedir.” cümlelerine yer verildi.

“KESİM YERLERİNDE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMELİ”

Kurban kesim ve kurban satış yerlerinde özellikle COVİD-19 tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Kesimler ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim kontrolünde yapılacaktır. Vatandaşlarımızın cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir değişiklik görülürse mutlaka Veteriner Hekime danışılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar kalın poşetler ile çöpe atılmalı veya sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir. COVİD-19 tedbirleri kapsamında kurban satış ve kurban kesim yerlerinde sosyal mesafeye dikkat edilmeli, ağız ve burun kapalı olacak şekilde maske takılmalı, şüpheli yerlere temas edilmesi durumunda eller sabunla yıkanıp dezenfektan uygulanmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

GEREKLİ TÜM TEDBİRLER ALINDI

İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek vatandaşların yapılan uyarılara harfiyen uymaları gerektiğini vurgulayarak, “Yetiştiricilerimizin Kurban Bayramı’nı yakınları ve sevdikleriyle birlikte huzur ve güven içerisinde gönül rahatlığıyla geçirmesi için Valilik koordinasyonunda Müdürlüğümüzce gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Bu duygularla Kurban Bayramı'nın ülkemize ve tüm dünyaya öncelikle barış, huzur ve istikrar getirmesini temenni ediyorum. Tüm Tarım sektörü çalışanlarının ve çiftçilerimizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir Bayram geçirmelerini diler, selam ve saygılarımı sunuyorum." dedi.