Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Geoteknik Deprem Uzmanı Yard. Doç Dr. Ali Ateş, deprem kuşağı üzerinde bulunan Düzce'de yakın tarihte olası bir deprem tehlikesi var mı?, beklenen İstanbul Depremi Düzce'yi nasıl etkiler, Düzce'nin altının suyla kaplı olduğu doğru mu?, depreme dayanıklı bina yapımında nelere dikkat edilmeli? ve Düzce'deki yapılaşma nasıl? sorularına çarpıcı yanıtlar verdi.

Deprem olacağı kesin

İlk olarak Düzce'nin olası bir deprem tehlikesinde olup olmadığı konusu açıklık getiren İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Ali Ateş, “Düzce şu anda Anadolu deprem kuşağı üzerindedir. Ayrıca Düzce Doğu Marmara da bulunmaktadır. Bu nedenle bu bölgede her an deprem olabilir. Ona göre hazırlıklı olmalıyız. Düzce’de 1944 yılında, 1957 yılında ve 1999 yıllarında üç ayrı deprem oldu ve bu fayda kırıldı. Düzce de bu fayın büyük bölümünün üzerinde bulunuyor. Düzce’de ne zaman deprem olur sorusuna ise yanıtımız 40 ila 60 yıl arasındadır. Süre olarak kesin bir şey diyemiyoruz. Fakat depremin 60 yıl içerisinde olacağı kesindir. Biz öncelikli hedeflerimizin arasında bu depremden nasıl korunuruz. Sağlam bina nasıl yapabiliriz, bu gibi konuların üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor.” dedi.

İstanbul'da mutlaka deprem olacak

Uzmanların 'kesin olacak' gözüyle baktığı ve uzun süre kamuoyunda ne gibi önlemler alınması gerektiği tartışılan İstanbul Depremi'nin Düzce'yi nasıl etkileyeceğine ilişkin de açıklama yapan Ateş, “İstanbul'da mutlaka deprem olacaktır. Bu kesindir. Fakat İstanbul’da olacak deprem Düzce’yi az da olsa etkileyebilir. Ciddi boyutta etkilemeyecektir.“ şeklinde konuştu.

Yerin 3 metre altında su bulunuyor, önlem alınmalı

Düzce'de kazılan her yerden su çıkmasının nedenini de açıklayan Ateş, “Düzce’de yerin 3 metre altında su bulunuyor. Bu da Düzce’deki riski gözler önüne seriyor. Risk oranının hat safhaya çıkarttığını söyleyebiliriz. Biz Düzce’de depreme dayanabilmemiz gerekiyor ve buna karşı önlemler almalıyız.”

Çok katlı bina yapılabilir

Depreme karşı yapı kurallarına uyulduğu takdirde Düzce merkezde kat imar izni olan 3'ün artabileceğine dikkat çeken İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Ali Ateş, “Biz zeminle ilgili çalışmalar ve araştırmalar yapıyoruz. Bir bina yapılacağı zaman depremin yapı kurallarına uymamız gerekiyor. Düzce’de imar planında kat artışı yapılabilir. Zihniyetlerde sanki deprem olan bölgede çok katlı bina yapılamaz şeklinde bakılıyor. Fakat çok katlı bina yapılabilir. Bu biraz siyasi bir olaya kaçmaktadır. Bu konu belediyenin tasarrufuna bağlı bir şeydir. Biz her bölgede her noktada istediğimiz şekilde istenilen katlarda bina yapabiliriz. Fakat bina yapmadan öncede önlemlerini en iyi şekilde almamız gerekiyor. Önlemleri alınmamış hiçbir binanın yapılmasını önermiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sıvılaşma olursa hemen kontrol edilmeli

“Düzce’de zemin araştırmaları iyi yapılmalı” diyerek açıklamasını sürdüren Ateş, şöyle konuştu: “Denetim süreci ve mühendis süreleri mutlaka yapılmalıdır. Zemin araştırmada sıvılaşma olacaksa belli bir önlem alınmalı ve kontrol edilmelidir. Bu konuyu halkın anlayabileceği bir şekilde söylememiz gerekirse çimento ile su karıştırılır ve zemine gönderilir. Zemindeki bu karışımlar kaya haline gelir. Burada bir sıvılaşma olması durumunda hemen kontrol edilmeli ve önlemler alınmalıdır. Kaçmak yerine olduğumuz bölgeyi iyileştirmemiz gerekiyor.”

“Yapılaşmayı çok iyi bulmuyorum”

Düzce'deki yapılaşma konusunda da görüşlerini aktaran Ateş, “Ben Düzce’deki yapılaşmayı çok iyi bulmuyorum. Ben tam olarak kendim incelemedim fakat arkadaşlarımın bana anlattıklarına göre bazı şeyleri iyi gitmiyor. Denetim sürecinin çok iyi olmadığı söylenmektedir.” diye konuştu.