1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Düzce’de bu yıl da sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa kutlandı. Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, KESK, DİSK, Birleşik Kamu İş, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikaları, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Emekli-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Düzce şubeleri katılımlarıyla Düzce Belediyesi önünde toplanan işçiler, sloganlar eşliğinde Anıtpark’a kadar yürüdü. Ellerinde dövizler ve bayraklarla yürüyüşe geçen vatandaşlar, caddede renkli görüntüler oluşturdu.



İşçi Bayramı’nda da çalıştılar
Yürüyüşe az sayıda katılımı olması ve yürüyüş sırasında bazı işçilerin işçilerine devam etmesi de dikkatlerden kaçmadı. 1 Mayıs’ın huzur içinde geçmesi için çok sayıda emniyet mensubu görev yaptı.



“Sendikalı işçiler işlerinden atılmaktadır”
Yürüyüşün ardından Anıtpark’ta toplanan işçiler ve parti üyeleri adına konuşma yapan Birleşik Kamu İş Düzce İl Başkanı Hüseyin Arslan, şu ifadeleri kullandı:

“İşçiler haftada altı gün 12 saat boyunca çalışıyor. Bu Amerika’da ele alınmış bir konudur. Ayrıca sendikalı olan işçiler işlerinden atılmaktadır. Tüm çalışanlar emekliliklerinde sefalete sürüklenmektedir. Sosyal hak ve özgürlüklerimiz elimizden alınmaktadır. Şeker fabrikaları bile satılarak halkın sağlığıyla oynanmaktadır. Türkiye’nin her şeyi yok pahasına satılarak yerli ve yabancı özel firmalara peşkeş edilmektedir. Yaşadıklarımızın çoğu 15 Temmuz nedeniyle çıkarılan OHAL’den sonra olmuştur.”



“Emekçi, ulusal ekonomik büyümeden karşılığını almalıdır”

Hükümetten isteklerini de dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

“OHAL en kısa sürede kaldırılmalı, emekçi ulusal ekonomik büyümeden karşılığını almalıdır. Asgari ücret emekçi ve işçilerin insanca yaşayabileceği düzeye çıkarılmalı, yoksulluk ve işsizlik ortadan kaldırılmalı, hakça bir paylaşım düzeni kurulmalıdır. İşçilerin emekçilerin en önemli güvencesi olan kıdem tazminatına dokunulmamak, insanlarımız arasındaki kutuplaşmayı arttıran etnik ve mezhep temelli söylemlere son verilmelidir. Herkes için güvenceli bir iş, herkes için insanca yaşam hakkı sağlanmalıdır. Kamu kurumlanma çöreklenmiş tarikat ve cemaatlerin faaliyetleri durdurulmalı, kamuda liyakatla atamalar yapılmalı, hukuksuz tutuklamalara son verilmeli, herkes için adil yargılanma hakkı tanınmalıdır. Cumhuriyetin; çağdaş, laik, sosyal ve demokratik yapısını değiştirmeye yönelik uygulamalara son verilmelidir. Özetle, işsizliğe, yoksulluğa, hukuksuzluğa, baskılara, emperyalizme, taşeronlaştırmaya, güvencesiz ve esnek çalıştırmaya karşı eşit, özgür ve insanca bir yaşam istiyoruz.”



Konuşmanın ardından 1 Mayıs kutlamaları, şarkılar ve halaylarla sorunsuz şekilde tamamlandı.





Haber: M.AYDIN