Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Eşbah, Kanser Haftası kapsamında kanser hastalığı, nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Hava kirliliği önemli bir halk sağlığı problemidir”
Kanserin çevresel faktörler ve genetik yapıdan kaynaklandığını dile getiren Eşbah, “Genetik yapımızı değiştiremeyiz. Ancak, kanser oluşumuna sebep olabilecek çevresel faktörleri kontrol edebiliriz. Özellikle akciğer ve gırtlak kanserleri olmak üzere birçok kansere yol açabilen sigaradan uzak durmak, kişinin kanserden korunmak için yapabileceği en önemli şeydir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak, özellikle açık havada çalışanlar ve deri rengi açık insanlarda deri kanserlerinden korunmak açısından önemlidir. Ayrıca, hava kirliliği önemli bir halk sağlığı problemidir. Hava kirliliğinin önüne geçilmesi pek çok kanser türü için önleyici bir faktördür.” şeklinde konuştu.

Kanser nedeniyle ölümlerin üçte biri beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamdan kaynaklı
Beslenme alışkanlıkları ile kanser arasındaki bağlantıya dikkat çeken Doç. Dr. Onur Eşbah, kanserden kaynaklı ölümlerin üçte birinin, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam nedeniyle meydana geldiği tespitinde bulundu. Meme, kalın bağırsak, rahim, pankreas, böbrek ve yemek borusu kanserlerinin riskli kanser türleri arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Eşbah; kilolu olacak kadar çok yemek, tuz, uygun saklanmamış gıdalar, tütsülenmiş gıdalar,  ızgaralar, yüksek ısıda pişirme, çok yağlı gıdalar, çok kalorili gıdalar ve katkı maddeleri gibi faktörlerin kanser riskini arttırdığını sözlerine ekledi.

Sebze ve meyve mevsiminde tüketilmeli
Kansere sebep olabilecek bu faktörlerden mümkün olduğu kadar uzak durulması uyasında bulunan Eşbah, kanserden korunmada şişmanlığın önlenmesi, meyve ve sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi tavsiyesinde bulunarak özellikle her meyve ve sebzenin, kendi mevsiminde tüketilmesinin büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Onkoloji Polikliniği tüm solid organ kanserlerini tedavi edebiliyor
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Onkoloji polikliniğinde tüm solid organ kanserlerinin tedavisinin gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Eşbah, hastaların Onkoloji polikliniğinde tedavi planları yapıldıktan sonra, “Gündüz Tedavi Ünitesinde” kemoterapi tedavilerinin uygulandığını söyledi. Son olarak Kanserle Mücadele Haftası hakkındaki görüşlerini dile getiren Eşbah, “Yoğun bilgi kirliliğinde, biz hekimlerin insanlarımıza doğru bilgiyi ulaştırabileceğimiz bir zemin oluşturduğu ve halkın farkındalık düzeyinin arttırılmasına katkı sağladığı için Kanser Haftası’nın önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyor ve herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.”  diyerek açıklamalarını sonlandırdı.