Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerince, Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Kredi Yurtlar Kurumu personeline  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında “Tüketici Olarak Haklarımızı Biliyor muyuz?” konulu seminer düzenlendi.Düzce Valiliği koordinesinde gerçekleşen seminerde , Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar ve Ticaret İl Müdürlüğü personeli Duygu Tezel Çakır, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
 
8 bin 480 TL’ye kadar başvuru Tüketici Hakem Heyetlerine
 Seminerde; Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar, Tüketici Hakem Heyetleri, tüketicilerin yaptığı alışverişlerde yaşadıkları anlaşmazlıkların çözüm yeri olduğunu, tüketicilerin yaşadığı sorunlarla ilgili 8 bin 480 TL tutarına kadar olan uyuşmazlıklarda illerde Tüketici Hakem Heyetlerine, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunan irtibat personellerine başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti. Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olmaması özellikle üniversite kampüsleri ya da perakende satış yerleri kullanılmaksızın tüketicinin ev veya iş yaşantısını sürdürdüğü mekânlar gibi iş yeri dışında yapılan satışlarda cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükü tüketicilere ait olduğunu, cayma bildiriminin 14 gün içerisinde yazılı olarak (iadeli taahhütlü posta v.b.) veya kalıcı veri saklayıcısı (kısa mesaj, elektronik posta v.b.) ile gerektiğinde ispatı da sağlanabilecek şekilde yapılmasında, ambalaj gibi koruyucu unsurları açıldığı takdirde tüketiciler açısından cayma hakkının kaybına yol açacak aktivasyon kartı gibi dijital içeriklere ilişkin sözleşmelerde satış temsilcilerinin bunları açması ya da kazımasına izin verilmemesi daha sonradan hak kaybı yaşanmaması adına önem arz ettiğini belirtti.

“Tüketici 14 gün içinde cayma hakkına sahiptir”
Daha sonra sunumunu yapmak üzere kürsüye çıkan Ticaret İl Müdürlüğü personeli Duygu Tezel Çakır, sunumunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile ilgili sunumda bulundu.
Sunumunda kısaca işyeri dışında kurulan sözleşmelerde bir tüketicinin almış olduğu ürün ile ilgili cayma hakkının bulunduğu belirten Çakır, “Bunun için tüketici, 14 gün içinde cayma hakkına sahiptir. Satıcı yükümlülüklerini yerine getirmezse cayma süresi 1 yıl uzamaktadır. Cayma süresi içinde tüketiciden ödeme veya borçlandırıcı belge alınamaz. Tüketici cayma süresi içinde ürünü kullandığı takdirde (mutat kullanım) üründeki değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir. Satıcı, 14 gün içinde ürünü geri almalıdır. Tüketici, geri alınmayan malı muhafaza etmekle yükümlü değildir. İnternet, telefon vb. yollarla mesafeli olarak yapılan satın alma davranışları pazardaki payını her geçen gün arttırmaktadır. Mesafeli satın alma yoluyla sipariş edilen ürünler, en geç 30 gün içerisinde tüketiciye teslim edilmelidir. Cayma hakkı süresi 14 gündür. Satıcı tüketiciyi cayma hakkı konusunda bilgilendirmezse, tüketici 14 günlük süreyle bağlı olamaz.”