Yargıda dosya birikimini azaltmak, anlaşmazlıkları duruşmalara çıkmadan çözmek için 2005'te oluşturulan ve çeşitli rötuşlara uğrayan 'uzlaştırma' sistemi etkisini göstermeye başladı. Sonuçlanması yıllar alacak davalar yerine, tarafları aynı masa etrafında buluşturup uzlaştıran formül sayesinde binlerce anlaşmazlık mahkeme kapısından döndü. Uygulamanın yapıldığı Pilot illerden Düzce'de Uzlaştırma Bürosu kurulduktan sonra 441 dosyadan 278'i uzlaşmayla sonuçlandı. 163'ünde çaba sonuç vermedi.

Uzlaştırma sisteminde yaşanan çarpıcı örnekler Adalet Bakanlığı raporuna yansıdı. Mart'ta düzenlenen 'Ceza Adalet Sisteminde Mağdur-Fail Uzlaştırma Uygulamaları' çalıştayında yapılan sunumlar o raporlarla kitaplaştırıldı. Sunumda ilginç örnekler var.

Düzce Cumhuriyet Savcısı Aylin Kızıldere'nin sunumuna göre bir çocuğun taksirle yaralanmasında uzlaşma oyuncak ve özürle geldi. Çocuğun velisi, 'Sürücü çocuğumdan özür dilerse ve ona güzel bir oyuncak alarak özrünü gösterirse uzlaşırız' dedi. Şüpheli de bu talebi yerine getirdi, olay mahkemeye yansımadı.