Ankara Büyük Anadolu Otel’de yapılan toplantıya Türkiye’deki Kırım Tatar Diasporası’ndan 43 dernek ve 3 vakıftan oluşan dernek başkanları ve temsilcileri katıldı. Düzce Kırım Türkleri Derneği’nden; Dernek Başkanı Osman Kesen, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ertan Ölmez, Erkan Gürol ve Recep Girgin’in de hazır bulunduğu toplantı, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit’in açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantı başkanı olarak; Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen, Zafer Karatay belirlendi.
Karatay, gündem başlıklarını ve oturumla ilgili katılımcıların görüşlerini istedi.
Toplantıda en önemli gündem maddeleri: “Vatan Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuzca işgalinin kabul edilemez” olduğu ve “Kırım’daki soydaşlarımıza yapılan zulmün durdurulması” olduğu dile getirildi.

Toplantıya katılan dernek ve teşkilat temsilcileri sırayla görüş ve yapacakları faaliyetleri açıkladı.
Toplantıya, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Skype ile bağlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu’nda Kırım Tatarları hakkında yaptığı çalışmaları aktardı.



Toplantı sonucunda, “Vatanımız Kırım’ın Rusya tarafından kanunsuzca işgal edilmesini kabul etmeyeceğiz. Kırım’da yaşayan soydaşlarımıza yapılan zulmün insanlık ayıbı olduğunu, ihlallerin sona ermesi gerekliliği” kararına varıldı.

Düzce Kırım Türkleri Dernek Başkanı Osman Kesen, toplantı sonrasında Düzce Kırım Türkleri Derneği’nin desteklediği Yüksek Hızlı Tren güzergâhının Düzce’den geçmesi ile bilgiler vererek, destek istedi. Toplantı sonunda Kırım Türkleri, “Yüksek Hızlı Tren İstiyoruz” afişinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.