Düzce’de normalleşme kapsamında açıklanan yeni adımlar doğrultusunda artık restoranlar da açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, 1 Haziran tarihi itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmelerin belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacağını açıklamıştı.

Söz konusu karar, Düzce’de yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri memnun etti. Kararın açıklanmasıyla birlikte harekete geçen işletme sahipleri, restoran ve kafeleri pazartesi gününe yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Düzce’de, restoranların 21 Mart'tan beri sadece paket servis hizmeti verdiğini belirten esnaflar, yaklaşık 2,5 aydır kapalı olduklarını anımsattı.

Alışveriş merkezlerinin açılması kararından sonra restoranların da hizmet vermeye başlaması kararını beklediklerini ifade eden restoran işletmecileri, Düzce’de yüzlerce kişinin bu sektörden ekmek yediğine dikkat çekti.

TÜRES'ten restoran ve kafeler için "standart" önerileri

Öte yandan restoranlar açılacak ancak koronavirüs tedbirleri devam edecek. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, normalleşme süreci sonrası işletmelerde uygulanabilecek standartlar konusunda bazı öneriler hazırladıklarını kaydederek, belirledikleri standartların sektörün yeni normale uyumu öncesi yol gösterici olacağını söyledi.

Müşterilerin maske takıp işletmelere kabul edilmesi, olmayan müşteriye işletme tarafından maske temini yapılması gerektiğini dile getiren Bingöl, işletmeye gelenlerin ateşlerinin ölçülmesinin öneminden bahsetti.

Bingöl, müşteriye işletmeye giriş öncesi kolonya veya el antiseptiği ikram edilmesi gerektiğini belirterek, "Mümkün olduğunca temassız menülerin müşterilerce kullanılması sağlanmalı, ödemeler temassız alınmalı." dedi.

Masa örtüleri ve personel kıyafetlerinin 60 derecede yıkanmasının önemine dikkati çeken Bingöl, valelerin her araç teslim alma-etme hizmetinden önce ve sonra ellerini uygun antiseptikle temizlemesi, eldiven takmaması ve taşıtları maskeli kullanması gerektiğini vurguladı.

Bingöl, masalar arası mesafe bırakılması, asansörlerin üçte bir kapasiteyle kullanılması, servis personelinin mesafe kuralına uyması, her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulması, açık büfelerin personel tarafından servis edilmesi, mescit ve lavabo gibi genel kullanım alanlarının girişinde ve çıkışında el antiseptiğinin konulması gerektiğini anlattı.

Personelin sağlık durumunun takibinin, işletmenin sık sık temizlenmesinin ve dezenfekte edilmesinin önemine değinen Bingöl, işletmede kullanılan klima ve havalandırma sisteminin filtrelerinin periyodik olarak değiştirilmesi ve sterilize edilmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl, restoran ve kafeler için tüm süreçler ele alınarak hazırlanan standart önerilerinin işletmelere ulaştırıldığını sözlerine ekledi.