Ramazan Bayramı’nda koronavirüse karşı tedbir olarak uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle, tüm Türkiye bayramı evde geçirmişti. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurban Bayramı'nın özellikleri, hususiyetleri çok çok farklı. Şu anda gündemimizde böyle bir durum yok. Kurban Bayramı’nda böyle bir adım zor." diyerek herhangi bir kısıtlamanın olmayacağını duyurmuştu.

Böylece tüm Türkiye gibi geçen bayramı evde geçiren Düzce halkı 4 aydır hayatı kabusa çeviren koronavirüsün gölgesinde kısıtlamasız bir bayram geçirecek.

BAKAN KOCA UYARDI

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Toplu bayramlaşma yapılmamalı, kalabalık bayram yemekleri düzenlenmemelidir. Ziyaretler sınırlı, bayramlaşmalar telefonla yapılmalıdır. Bayram namazı açık alanda, mesafe kuralına uyularak kılınmalı, kurban kesiminde ve et dağıtımında hijyene daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle 65 yaş üstündekiler, kronik hastalığı olanlar, tebrikleri telefonla kabul etmelidir. Hiçbir şekilde el sıkma, kucaklaşma olmamalı." sözleriyle vatandaşları uyarmıştı.

DÜZCELİLERE SORDUK

Bayrama az bir süre kala Öncü Haber ekibi sokağa inerek Düzcelilere salgın dönemindeki ilk kısıtlamasız bayramlarında eski alışkanlıklarına devam edip etmeyeceklerini sordu. Düzceliler, aile ziyaretlerinin olmazsa olmaz bir gelenek olduğunu belirtirken tedbirlere de uyacaklarını belirtti.  İşte Düzcelilerin Öncü kameralarına verdiği cevaplar…

‘TEDBİRLERLE AİLE ZİYARETLERİNİ MECBUR YAPACAĞIZ’

Esnaf Metin Gökçe, aile ziyaretlerini mecbur yapacağını belirtirken “Yapmak zorundayız. Çünkü bizim geleneklerimiz var. Adetlerimiz devam edecek. Tabi gerekli her türlü tedbiri de alacağız. Tedbirleri elden bırakmayacağız. Birbirimize fazla sarılmayacağız. El öptürme gibi eylemlerde bulunmayacağız. Artık o eski alışkanlıklar bitti. Kimseyi öpmemeye çalışacağız. Çünkü biz karşı tarafa iyi davranalım derken kötülük yapabiliriz. Devamlı dışarıdayız esnaf olduğumuz için. Bu yüzden olabildiğince dikkat etmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

‘SADECE ANNE VE BABAMIZA GİDECEĞİZ’

Çiğdem Yağızcı, kurallara uyulması gerektiğini söylerken “Kendimizi ve çocuğumuzu düşünmek için çok dikkat etmemiz gerekiyor. Eskisi gibi herkesle sarılmayacağız. Bir tek annemize, babamıza gideriz. Bu kadar ziyaret bu dönem için yeterli olur.” Sözleriyle de ziyaretlerin sınırlı olması gerektiğini söyledi.

‘BU BAYRAM BURUK GEÇECEK’

Eski alışkanlıklar artık tarih olacağını düşünen Faik Olgun, “Elimizi öptürmeyeceğiz. Sarılma, öpüşme gibi işlere artık ara vereceğiz. Bu bayram biraz buruk geçecek ama bu durumun böyle olması gerekiyor. Maalesef eski alışkanlıklarımızdan vazgeçeceğiz. Sağa sola çok çıkmayacağız. Bayramı evde oturarak geçireceğiz. Eş dost ziyaretlerinde dirsek teması kullanacağız. Çocuklar zaten artık el öpmeyecek. Çünkü çocuklarımız bu konuda gayet bilinçli hale geldiler. Sosyal mesafe kurallarına uyarak bu bayramı bu şekilde geçireceğiz.” dedi.

‘NE OLURSA OLSUN BÜYÜKLERİ ZİYARET AKSATILMAMALI’

Ahmet Türedi, büyüklerin ziyaretlerinin ne olursa olsun aksatılmaması gerektiğini söyleyerek “Şimdi ben bu pandemi sürecinde bayramda annemi ziyaret etmeyecek miyim? Onlar bizim büyüklerimiz. Ne olursa olsun saygı göstermeliyiz ve ziyaretleri aksatmamalıyız. Annemin elini tabi ki öpeceğim. Çünkü o benim annem. İnsan annesinin elini öpmez mi? Birçok şeye dikkat edeceğiz ama şimdi annemizin de elini öpmemiz gerekiyor. Babam mezarlıkta, babamı ziyarete gideceğim. Annemin elini öpeceğim. Bunlar terk edilecek alışkanlıklar değildir. Büyükler bizleri beklerler.” dedi.