15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen hain darbe girişimi, üzerinden geçen 3 yıla rağmen akıllardaki tazeliğini korumaya devam ediyor.

Milyonların sokağa döküldüğü ve vatanına sahip çıktığı gecede adeta bir kahramanlık öyküsü yazıldı.

İhanet gecesinin yıldönümünde sokağa çıkan Öncü Haber Ekibi ise vatandaşlara o gecede yaşananları sordu ve değerlendirmelerini aldı.

“Allah devletimize zeval vermesin”

İhanet gecesinde Elazığ’da aile ziyaretinde bulunduğunu belirten Hasan Baki, gecede yaşananları şu şekilde anlattı:

“Hain bir darbe girişimi olmuştu ama milletimiz her zamanki birlik ve beraberliği ile bu duruma en güzel şekilde cevabı verdi. Allah’a şükür birliğimiz korundu. Devletimizin ve milletimizin dirayeti ile şu anda yine serbest ve hür bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Ben o gün Elazığ’daydım. Tabii ki orada askeri bir hareketlenme olmadı. Televizyondan durumu takip ettik ve meydanlara indik. Allah devletimize zeval vermesin.”



“Allah bir daha hiç kimseye göstermesin”

Darbe girişiminin yaşandığı gecede Bolu’da bulunduğunu belirten ve olayları radyodan duyduğunu aktaran Aysal Özer, ifadelerinde şunlara yer verdi:

“Çok korkunç bir şey yaşadık. O akşam engelli oğlum nedeniyle Bolu’da hastanedeydik. Hatırlamak istemiyoruz ama hatırlıyoruz her sene. Allah bir daha hiç kimseye göstermesin. Çok kötü şeylerdi. Allah askerimize, vatanımıza ve milletimize güç versin.”



“Lanet olsun yapanlara”

Böyle bir gecenin yaşanmasına sebep olanlara karşı tepkisini dile getiren Tahsin Kulunç ise şu şekilde konuştu:

“Beklenmeyen bir şeydi. Olmayacak bir şey oldu ve çok kötüydü. Hayat güzelleşiyor. Düzeliyor her şey. Lanet olsun yapanlara. Başımızdakiler sağ olsun.



“Her Türk evladı gibi ben de üzüldüm”

Türkiye için karanlık geçen gecede hissettiklerini dile getiren, Şamil Veli ise şunları söyledi:

“Her Türk evladı gibi ben de üzüldüm. Ne olacağını merak ettim. Atlattık. Umarım bir daha aynılarını yaşamayız. İçimizde hainlere yer vermeyiz. Buralara kadar gelemezler.”



“Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın”

Bir daha böyle bir gece yaşamama temennisinde bulunan Tekin Çiçek şunları dile getirdi:

“Sabaha kadar uyku uyuyamadık. Sokaklara çıktık. Bir yandan da telefonlardan ve televizyonlardan takip ettik. İstanbul Boğaz Köprüsü’nde askerlerin olduğunu, Ankara’da uçaklarla meclis binasının bombalandığını izledik. Allah’a şükürler olsun darbe kötü sonuçlanmadı. Halkımız demokrasiye sahip çıktı. Cenab-ı Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın.”



“Savaş gibi bir şeyin çıkacağını sandım”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile sokaklara döküldüklerini belirten Ali Kardeşoğlu, Anıtpark Meydanı’nda yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:

“Bayraklar havada uçuşuyordu. İnsanlar çadır falan kuruyordu. Kamyonlar gelmiş, karpuz falan dağıtıyorlardı. Atatürk heykeline çıkıp bağıranları gördük. Savaş gibi bir şeyin çıkacağını sandım. Herkes sinirli ve üzgündü.”



“30-40 yıl öncesine kıyasla daha gelişmiş bir halk kitlesi olduğunu düşünüyorum”

Geçmiş darbe girişimlerinin başarılı olması ve bu girişimin sonuçsuz kalmasına değinen Ahmet Orhun, değerlendirmelerini şu şekilde dile getirdi:

“Maalesef üzücü anlar yaşandı. Sokağa çıkmak için herhangi bir tereddütlümüz olmadı. 251 tane şehidimiz var. Daha önce yapılan darbelerin başarılı olmasını ve bunun başarısız olmasının sebebi budur. 30-40 yıl öncesine kıyasla daha gelişmiş bir halk kitlesi olduğunu düşünüyorum. Bazen ülkemizin geçtiği süreçler, bazı sorunlarda tıkanıyor olmamız bizim ümidimizi kırıyor olsa da ben çok ümitliyim. Türkiye’nin gidişatından da gayet memnunum.”



“Birlik olmayı o gecede öğrendik”

O gecede sağlanan birlik ve beraberliğe vurgu yapan Mesut Doksar ise şunları söyledi:

“O gecede birçok vatandaşımız şehit oldu. Halkın üzerinden tanklar geçti ama pes etmedik. Recep Tayyip Erdoğan o açıklamayı yaptığında sokaklara döküldük. Türk Milleti’nin nasıl birlik olduğunu, nasıl kardeş olduğunu o gecede öğrendik.“



“Vatani duygularımız kabardı”

Darbe girişimini televizyondan öğrendiklerini ve sokağa çıktıklarını belirten Metin Alaylı şunları kaydetti:

“Millet olarak vatani duygularımız kabardı. Canımız sıkıldı ve sokağa çıktık. Olmaması, yaşanmaması gereken bir darbeydi. İnşallah Allah bu millete yeniden böyle bir şey göstermez.”



“Milletçe birlik olduk”

Bir daha böyle bir gece yaşanmaması temennisini dile getiren Gizem Kahveci, girişim hakkındaki düşüncelerini aktararak şu ifadeleri kullandı:

“Tabii korktuk ilk başta, sonra herkes sokağa falan çıktı. Milletçe birlik olduk ve hep beraber üstesinden geldik. Halk olarak bir daha böyle bir şeyin yaşanmasını istemiyoruz. “



“Çok korktuk. Çok üzüldük”

Gece hakkında söylenecek birçok şey olduğunu belirten Beyza İğrek ise şehitlere rahmet dileyerek şu şekilde konuştu:

“O gün çok korktuk. Çok üzüldük. Şehitlerimizin ailesine baş sağlığı diliyorum.”



Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: A.KAÇAN