Son 15 aydır yaşamın her alanında derin değişikliklere neden olarak bulaş riski nedeniyle kısıtlama kararlarının alınmasına neden olan yeni tip koronavirüsle mücadelede nisan ayında alınan kısmi ve tam kapanma kararlarıyla vaka ve vefat sayıları kontrol altına alındı.

Ocak ayında başlayan ve haziran başı itibariyle de hız verilen aşı seferberliğinde ise yaş sınırı 18’e kadar indirilerek salgınla mücadelenin en önemli silahı olan aşılamada da başarının kapısı aralandı.

Türkiye’nin COVİD-19’la mücadeledeki bu başarısının ardından aylar sonra kısıtlamasız hayat için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 1 Temmuz itibariyle tam normalleşme kararı alarak sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarını tümüyle kaldırdı.

Öncü Haber, sokağa inerek kısıtlamasız bir hayata hazırlanan Düzceliler’e yeni dönem ile ilgili düşüncelerini sordu.  Alınan normalleşme kararı Düzceliler’i memnun ederken kimi bu kararın geç kaldığını kimi ise tam zamanında alındığını söyledi. Bazı vatandaşlar için ise normalleşme için henüz erken.

İşte Düzceliler’in 1 Temmuz’da başlayacak olan tam normalleşme ile ilgili Öncü mikrofonuna söyledikleri…

“Lütfen aşılarınızı olun”

Alınan yeni kararların gayet yerinde olduğunu söyleyerek bu süreçte aşının büyük önemine dikkat çeken Sefer Çakmak, “Cumhurbaşkanımız çok güzel kararlar açıkladı. Bence 1 Temmuz’dan sonra daha da rahatlayacağız. Buna şükretmemiz lazım. Bu zamana kadar hep kapalı alanlarda kaldık. Bu kadar bekledik sabrettik bu zaman kadar sonunda temiz havaya çıktık. Maskelerimiz bir süre daha kalacak gibi gözüküyor. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza aşı olmaları konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Lütfen aşılarınızı olun. Aşı olunmadığı takdirde bulaştırma riski artacak. Bütün vatandaşlarımızın bir an önce aşı olmaları gerekiyor.” diyerek vatandaşları aşıya davet etti. 

“Herkes üstüne düşeni yapmalı”

Alınan yeni kararlar doğrultusunda herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirten Ahmet Akan, “Ne gerekiyorsa o yapılacak. Devletimiz önlemlerini alıyor.  Herkes üstüne düşen görevi yapsın. Getirilen kurallara herkesin uyması gerekiyor. Aşı konusuna gelirsek herkes aşısını olsun, aşı sırası gelen vatandaşlar lütfen aşılarını olsunlar.” dedi.

“Kararların alınmasında geç kalınmıştır”

Kısıtlamaların kaldırılacak olması kararının geç kalınmış bir karar olduğunu savunun Hakan Kul, “Yasakların kaldırılması bence geç kalınmış bir şey diye düşünüyorum. Daha önce kaldırılması gerekiyordu. Tedbirlerin pek işe yaradığını sanmıyorum. İnsanlar yine sokaklarda geziyor. Herkes aşısını olsun. Herkes aşılandıktan sonra inşallah her şey düzelir. Kararların alınmasında geç kalınmıştır demek istiyorum.” cümlelerini kullandı.

“Vatandaşlarımız tedbirlerini alarak aşılarını olmalıdır”

Aşı konusunun altını çizerek vatandaşların bu konuda bilinçsiz olduğu belirten Mücahit Sezgin, “Yasakların kaldırılması esnaflarımız için iyi bir şey tabii ki ama salgının yayılmasına ne gibi bir zararı olur bilemem. Ben aşımı oldum ama vatandaşlar aşı konusunda hem kararsız hem de bilinçsizler. Vatandaşlara açıklama yapsınlar kafalardaki soru işaretlerini kaldırmaları gerekiyor. Aşıyı üretenler kendi aşılarını kullanmıyorlar. Ben aşıyı olmak zorunda kaldığım için oldum yoksa olmak istemiyordum. Vatandaşlarımız tedbirlerini alarak aşılarını olmalıdır.” dedi. 

 “Yasaklar biraz daha devam etmeliydi”

Bu süreçte en önemli olan şeyin aşı olduğun altını çizen Ruhi Yıldız, “Aşılama yapılmadığı sürece bu virüs yayılmaya, bulaş riski devam edecek. Yasaklar kaldırılırsa insanlar rahatlayacak ve virüsün başka çeşitleri çıkabilir. Ben daha yeni aşı oldum, korkarak oldum. Yasakların biraz daha uzatılması gerekiyordu. İnsanlar dışarlarda geziyor, yasaklar kaldırılırsa daha çok gezecekler.” diye konuştu.

Bu dönemde ekonomik açıdan çok zorlandıklarını kaydeden Yıldız, “Vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uysunlar. Kahvehaneler, müzikli cafeler açıldı vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız kesinlikle aşı olsunlar. Eğer aşı olmazlarsa bu virüs yayılamaya devam edecek. Virüsle mücadele bir yana ekonomiye de el atmaları gerekiyor. Çalışmıyorum ama evde 7 nüfusa bakıyorum. Ekmek alırken bayat ekmek alıyorum. Yaptığım market alışverişi 350 Liraydı şimdi 750 Lira olmuş. Buna bir dur demeleri gerekiyor. Bu böyle giderse vatandaş bir daha bu yönetimi seçmez.” ifadelerini kullandı.

“Maske, mesafe ve temizlik kurallarına devam etmemiz gerekiyor”

Alınan yeni kararları yanlış bulduğunu söyleyen Naime Duman ise, “Vakalar kontrol altına alındıysa yasaklar kaldırılsın ama devam ediyorsa ki devam ediyor, o yüzden kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Alınan karar yerinde bir karar ama aşılama sürecinin devam etmesi gerekiyor. Bizler aşılarımızı olduk. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına devam etmemiz gerekiyor. Sürecin eylül ayında biteceğini söylemişlerdi. Korunmamız gerekiyor” diyerek tedbirlere devam vurgusu yaptı. 

“Aşı olsak da maskeye devam”

Yasakların kaldırılmasının yerinde olduğunu savunanlardan Abdülhekim Efe, “Bence iyi ve yerinde bir karar oldu.  Herkes aşısını olduktan sonra bu kararın alınması gayet doğru. Aşı olduktan sonra herkes rahatlar ve ileri dönük normal hayata geçebiliriz. Şu an bir kalabalık var ama vatandaşlarımız tedirgin. Herkes aşını olsun ve normal hayata bir an önce dönelim.  Vatandaşlarımız temizliğe dikkat etmeli, önceliğimiz temizlik. Ne kadar aşımızı olsak da maskemizi takıp mesafemizi korumalıyız.” dedi.  

“Yaşlıları eve kapatarak daha da hasta ettiler”

Yasaklar nedeniyle yaşlıların eve kapandığını söyleyen Şahinaz Aydın, “Yasakların kaldırılması kararı tabii ki yerinde bir karar. Zaten herkes dışarıda geziyor, kaldırsınlar daha iyi olur. Sadece yaşlılara yasaktı. Yaşlıları eve kapatarak daha da hasta ettiler. Dışarıda herkes geziyor sonra yanımıza geliyorlar. Biz ne anladık o zaman evde kalmaktan. Yasaklar şimdiye kadar kaldırılmalıydı zaten geç kalınmış bir karar. Aşımızı olduk bundan sonrası Allah’a kalmış. Herkes aşı olmalı ama kendileri bilirler nasıl isterlerse öyle yapsınlar.” diye konuştu.

HABER: M. KİLELİ