1999 depremlerinden bu yana prefabrik yapıda sağlık hizmeti veren Düzce; eğitim, ekonomi, güvenlik, kent hayatı, kültür sanat gibi birçok konuda sınıfta kalırken, en iyi ortalamayı sağlıkta yaptı.

SAĞLIK UMUT VERİCİ

CNBC-e Business Dergisi’nin ‘Türkiye'nin Yaşanabilir İller Araştırması' verilerindeki sağlık kategorisinde Düzce’nin çevre illerden daha iyi bir ortalamaya sahip olduğu ortaya çıktı.  Sağlık alanında Sakarya 54., Zonguldak 32., Kocaeli 44. Ve Karabük 25. Sırada yer alırken, yeni il olmuş ve deprem görmüş Düzce’nin 17. Sırada yer alması sevindirici bir haber olarak karşılandı.

Düzce’de, Her ne kadar 300 yataklı Devlet Hastanesi uzun yıllardır devreye sokulamasa da Sağlık alanında yaşanan sıkıntı ve ihtiyaç üzerine ilçelerde yapım kararı alınan entegre hastanelerin kısa sürede tamamlaması bu alanda daha kaliteli hizmet verilmesini sağladı. Yine Aile Sağlığı uygulamasında pilot il olunması Düzce’de sağlıkta önemli mesafeler kat edilmesini sağladı.

EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR!

Düzce’de sağlık alanında üst sıralarda olunmasına karşın ekonomi alanında çöküşe uğradığı görüldü. Listenin son sıralarında yer alan Düzce için böyle bir sonucun sinyalleri uzun zamandır veriliyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerinde daha önce kredi borçlanmasında 1. Çıkan Düzce’de,  yaşanabilir iller araştırmasının ekonomi kategorisinde 65. Sırada yer aldı.

BANKALARDAN SATILIK!

Bu durum ülke genelinde yaşanan dar boğazın Düzce’de kendini iyice hissettirdiği gösterdi. Örneğin Bireysel kredilerdeki ödeme sorunu, bankaların elindeki gayrimenkul stoğunu büyütürken ekonomik belirsizliğin ve sıkıntıların her seviyeden bireyleri etkilediğinin işaretleri de var.  Kredi borçlularının ödeme zorluğuna düşmesi sonucunda ellerinde çok sayıda, arsa, bina, konut biriken bankalar, icra yoluyla düşük fiyatlı satış yerine bu gayrimenkulleri kendi portföyüne alıyor ardından da online sitelerinde verdikleri ilanlarla satışa çıkarıyorlar.

ÇAKIR: EKONOMİ SIKINTILI

Öte yandan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır da son yaptığı açıklamada Düzce’de ekonomik anlamda sıkıntıların olduğunu vurgulamış, bir çok işletmenin kapanma yada küçülmeye gittiğini söylemişti.

Çakır’ın açıklamaları ile yaşanabilir iller sıralamasında Düzce’nin ekonomik durumu, bu alanda sıkıntının ciddi boyutta olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İstihdam sağlayan işletmelerin bir bir kapanması, Düzce’de işsizlik sorununu ön plana çıkarırken, ekonomide bu sıkıntı Düzce’yi yıllar sonra göç veren iller düşürdü.