Tarihte eşi görülmemiş bir şekilde 3 ay arayla 17 Ağustos ve 10 Kasım 1999 depremlerinde büyük bir yara alan Bolu’nun ilçesi olan Düzce için bundan bir ay sonra önemli bir karar alındı. Yerle bir olan şehirde yaraların daha çabuk ve kolay bir şekilde sarılabilmesi için 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce, Bakanlar Kurulu kararıyla Düzce ve 7 ilçeyle birlikte Bolu’dan ayrılarak Türkiye’nin 81. ili olarak ilan edildi.

Büyük acının ve Düzce’nin il oluşunun üstünden 22 sene geçti. Bu süre zarfında sanayiden ekonomiye, üniversitesinden kamu hizmetlerine her alanda büyüyen Düzce büyük bir kent imajına bürünmeye başlayarak nüfusu 400 bine yaklaştı.

AK Parti Genel Merkez Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce’nin il oluşunun 22. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajları yayımladı.

Keşir: ‘İlimizde yapılan üretimle 140 ülkeye ihracat yapılmaktadır’

Konuralp Bey’in Osmanlı topraklarına kattığı ilimizin 22’nci yaş gününü kutlamak gurur verici olduğunu kaydeden Ayşe Keşir, “Yeşili, mavisiyle bir doğa harikası Düzcemiz, ülkemizin en genç ilidir. Karadeniz Bölgesi’nin tek antik kenti Konuralp Antik Kenti’ne sahip olan ilimiz, şelaleleri, yaylaları, kanyonları, mağaraları ile bir turizm ve kültür kentidir. Genç üniversitesi ile öğrencilerin yurt sorunu yaşamadığı Düzcemiz, bir eğitim şehridir. Zengin demografik çeşitliliğinin mutfaklarından oluşan yöresel lezzetleriyle de aynı zamanda bir gastronomi kentidir. İl olarak büyük şehirlerin ortasında, ticari limanlara yakın mesafede bulunan Düzcemiz, lojistik anlamda en ideal noktada yer almaktadır. Dünya devi otomotiv firmalarının sızdırmazlık ürünlerinin tamamı ilimizde imal edilmektedir. Bununla birlikte OSB’ler başta olmak üzere, ilimizde yapılan üretimle 140 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Sanayiden ticarete, sağlıktan turizme gelişen ve büyüyen Düzcemizin potansiyeli her geçen gün artmaktadır.” cümleleriyle 22 yılda Düzce’de yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Keşir sağlık yatırımlarına dikkat çekti

“Depremlerden sonra yüzde 80’i yok olan ve il statüsüne yeni kavuşmuş Düzcemizi, hemşehrilerimizin her ihtiyacına ve talebine cevap veren bir şehre dönüştürmek için çabalıyoruz.” diyen Keşir açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, AK Parti hükümetleri olarak, her alanda yatırımlarla desteklediğimiz ilimizi bir cazibe merkezine dönüştürmeyi hedefledik. Gençlik ve spor alanında; her daim gençlerimizi gözeterek, 18 spor, 13 öğrenci yurdu, gençlik merkezi, beş adet de cep gençlik merkezini ve köy semt sahalarını hizmete kazandırdık. KÖYDES Projesi kapsamında, neredeyse tüm köy grup yollarını asfaltlayarak, otoban bağlantısı ve karayolları ile ulaştırma altyapısında da gözle görülür bir ilerleme kaydettik. En önem verdiğimiz alanların başında gelen sağlıkta ise kapasitesini artırdığımız 500 yataklı Düzce Atatürk Devlet Hastanemiz ve sayıları her geçen gün artan sağlık tesislerimizle özellikle son üç yılda ciddi adımlar attık. Öyle ki, sadece son üç yılda Düzcemize, Bahçeşehir, Arapçiftliği bölgeleri başta olmak üzere 10’dan fazla açtığımız yeni Semt Polikliniği, Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezlerinin yanında cihaz ile alet ve donanımlarının arttırılmasıyla ilgili yaklaşık 64 milyon liralık sağlık yatırımı yapıldı. Yakın zamanda müjdesini verdiğimiz ve yakından  takip ettiğimiz konulardan olan ödüllü Düzce Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin hastaneye dönüştürülmesi kararı da Bakanlığımızca onaylandı. 50 yatak kapasiteli Akçakoca Devlet Hastanemiz’in ise projesi tamamlandı. En yakın zamanda yapım sürecine başlayacağız.”

‘Pek çok projeyle modern şehircilik örneği teşkil etmektedir’

Düzce’nin eğitimde de ciddi bir yükseliş kaydettiğini belirten Keşir, “Okul öncesi eğitimde Türkiye sıralamasında 58’ten 6’ncı sıraya yükselen Düzcemizi, yapımı tamamlanan ve devam eden yeni okullarımızla birlikte yeni projelerimizle eğitim sıralamasında da hızla yükseltmekteyiz. İlimiz, yakın zamanda hizmete kazandırılan Millet Bahçesi, Sıfır Atık Tesisi, Hayvan Barınağı ve Ulaşım Master Planı ile yenilenen araçlar gibi daha pek çok projeyle modern şehircilik örneği teşkil etmektedir. Kadınlarda girişimciliğin desteklenmesi ve kırsal kalkınmaya katkı sağlanması adına hayata geçirilen Düzce Kadın Emeği Merkezimiz ise diğer illere örnek olan bir proje niteliğindedir. Gençlerimizin, çocuklarımızın, hemşehrilerimizin mutlu ve huzurlu bir kent yaşantısı sürebilmeleri için alın teri dökmeye devam edeceğiz. Bu düşüncelerle, Düzcemizin il oluşunun 22’nci yıl dönümünü yürekten kutluyor, geçmişten bugüne ilimizin gelişiminde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Tüm enerjimiz, gücümüz ve gayretimizle evimiz, Düzcemiz için durmak yok, çalışmaya devam.” ifadelerini kullandı.

Özlü: ‘Ülkenin gelişmiş ve modern illerinden olmak için emin adımlarla ilerliyoruz’

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise Düzce’nin yüzlerce yıl öncesinedayanan tarihine vurgu yaptı. “Düzce’nin tarihi milattan önceye kadar dayanır ve günümüze kadar bu tarihi doku kültürümüze işlemiştir. Biz de bu tarihi dokuyu ve potansiyeli ortaya çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Başkan Özlü, “Düzce; turizmiyle, tarihiyle, ekonomisiyle ve jeopolitik avantajıyla ülkenin gelişmiş ve modern illeri arasında olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.

‘Düzce’nin refahına katkı sağlamak bizim için onurdur’

 Düzce’nin il olmasının şehrin gelişmesinde önemli katkısı olduğunu ve ilin sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınması, ilin tarihi zenginliklerinin tanıtımı ve turizm potansiyelini değerlendirilmesi ve daha da üst seviyelere çıkarılmasının temel hedef olduğunu ifade eden Özlü, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en genç ili olan Düzce’mizde modernleşmenin temellerini attığımız bu günlerde şehrimizin daha da gelişmesi, her alanda yatırımın yapılması, tüm etnik kökenleriyle birlikte barış ve kardeşlik içinde sosyal yapının güçlenmesi gibi her konuda gayret gösteriyoruz. Tüm Düzceli kardeşlerimizle birlikte 22 yıl boyunca ilimizi layık olduğu seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Düzce Belediyesi olarak da kentsel dönüşümlerle, ulaşımdan turizme, sosyal hayattan eğitime kadar birçok alanda şehrimizi geleceğe hazırlıyoruz.

Milletimize hizmet etmek, şehrimizin kalkınmasına, insanımızın refahına, huzuruna katkı sağlamak bizler için büyük bir onurdur. Bu düşüncelerle, Düzce’nin il oluşunun 22’nci yılında Düzceli hemşerilerimiz ve ülkemiz için kutlu olmasını diliyor; Düzce’nin il olmasına vesile olan tüm devlet büyüklerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

HABER: Mehmet GÜNESEN