Teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplu taşıma araçlarında kullanılan ve bir çok ilin de bu uygulamaya geçtiği “Akıllı Kart” sistemi Düzce'de de uygulama sürecine giriyor. Mayıs ayı toplantısı için biraraya gelen Belediye Meclisi toplantısı öncesinde Meclis üyelerine Akıllı Kart sistemi anlatıldı. Özel bir firma tarafından Düzce'de de uygulanmak istenen sistemle ilgili firma yetkilisi tarafından üyelere bilgiler verilirken Belediye Başkanı İsmail Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada çağın gereklerine uygun olarak böyle bir sisteme geçilmesi gerektiğini, vatandaşların da bu sisteme sıcak bakacağını ifade etti. Bayram, sistemin Belediye'ye herhangi bir maliyeti olmadığını da belirtti.

Kredi kartı şeklindeki kartlar otobüslerdeki makinelere okutturularak bilet yerine kullanılırken bu sistemle birlikte araçlara kaç yolcu bindiği ve araçların hangi güzergahlarda taşımacılık yaptığı da anlaşılıyor. Kartlar, sivil, öğrenci, emekli şeklinde şekillenirken özürlü ve ücret verilmeden alınacak kartlar da Belediye tarafından kişilere veriliyor.

Düzce'ye günü birlik gelen ya da otobüsü nadir kullananlar için ise tek kullanımlık kartlar satılacakken kartlara en az bir kullanımlık en fazla da 60 TL'lik kullanım yüklenebilecek. Sistemin kullanıma geçmesi halinde firma tarafından ilin değişik noktalarına kart satım bayileri konulacağı gibi bankamatik tarzı aletlerle de vatandaşlar kartlarını doldurabilecek.

Sistemin Belediye'ye hiçbir gideri olmazken gider, firma tarafından belediye otobüsleriyle birlikte toplanan paralardan alınan komisyonla karşılanacak. Sadece bir otobüse konulacak aletin maliyeti ise yaklaşık 3 bin 500 Euro. Kartların bir kullanım bedeli ya da sistemin kullanılıp kullanılmayacağı ise Belediye Meclisi'nin alacağı kararlarla birlikte belli olacak.