Düzce’nin büyük ve köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan 1. OSB faaliyet gösteren Teknorot fabrikasındaki yangının ardından tüm gelişmeleri olay yerinde takip ederek Düzceliler’e aktaran Öncü Haber, saat 12:00’da yaptığı özel canlı yayınla da son durumu aktardı.



Düzce’nin idareci ve siyasileri ile canlı telefon bağlantısı yapılan yayın, halkı ekrana kilitledi. Yangın haberini alır almaz bölgeye giderek incelemelerde bulunan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, köpükle söndürülmesi gereken bir yangın olması nedeniyle çevre illerden destek istendiğini açıkladı





Vali Dağlı şöyle konuştu:
“Yangın saat 17.15 gibi başlıyor işçiler 16.30’da işi bırakıp gitmişti. Haber alır almaz jandarma, AFAD itfaiye  olay yerine müdahale etti. Bolu, Sakarya, Kocaeli ekipleri ve ilçelerden itfaiyeler geldi. Kocaeli ve Sakarya’dan büyük itfaiyeler geldi söndürüldü. Helikopter isteğinde bulunduk. Hazır şekilde bekletildi. Hava desteğine ihtiyaç kalmadı. Çıkış sebebi henüz belli değil itfaiye ve jandarma çalışmalara devam ediyor. Birkaç gün içerisinde sonuçlanır. İşçilerin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini düşünüyorum. Çabuk yanan maddelerin bulunduğu için normal su ile söndürülemeyen maddeler. Teleskopik itfaiyeler ve köpükle söndürülebilecek bir durumdaydı. Bu yüzden diğer illerden yardım istedik.”



“Düzce’mizin böyle bir fabrikaya destek olması bizi çok mutlu etti”

AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, yangının ardından Düzceliler’in kenetlendiğini belirterek,  yaraların kısa sürede sarılacağını vurguladı.
Milletvekili Çakır, şunları kaydetti: “Öncelikle Düzce’mize, Teknorot sahipleri yöneticilerine ve çalışanlarına çok büyük geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. En büyük tesellimiz can kaybı yaşanmaması ve pazar gününe denk gelmesi. Çok büyük bir yangındı. Boyama ve paketleme bölümleri olmasından kaynaklandı. Çok kısa bir sürede, çok fazla tahribat yaparak büyüyen bir yangındı. Bizim en güzide fabrikalarımızdan birisi. Dünya markalarına hizmet veren bir fabrika. Bizzat kendim gezip inceledim çok büyük ve çok güzel bir tesis. Düzce’mizde böyle bir değerine sahip çıktı. 2 gün işçiler izinli sayılacak. Yaralılar sarıldıktan sonra devam edecek. Tahrip görmeyen bölümlerde çalışmalar da devam edecek. İncelemelerin selameti açısından birkaç gün bilinçsiz müdahale etmemek adına. Düzce’mizin böyle bir fabrikaya destek olması bizi çok mutlu etti. Tekrardan herkese çok çok geçmiş olsun diliyorum. Yangın sonucu inceleme sonucu ortaya çıkacaktır. Kazada olan tahribatı en kısa sürede sarıp çalışmalara kaldığımız yerden devam etmesini istiyoruz.”




“Üretime devam etmeyi düşünüyorlar”

Fabrikada büyük çapta maddi hasara yol açan yangının ardından fabrikanın ortakları ve müdürüyle görüşmelerde bulunduğunu belirten MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Geçmiş olsun dileklerini ilettik. Paketleme bölümünde çıkan yangın yayılarak bölümün tamamının yanmasına sebebiyet vermiş. Can kaybı olmaması bizi sevindirdi. Üretime devam etmeyi düşünüyorlar. Soğutma ve temizleme çalışması devam ediyor. Bize gelen bilgi jandarma ve itfaiye çalışmalarına devam ediyor. Maddi zarar ne kadardır sormadık. Sorma zamanı da değil, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Fizibilite çalışmaları devam ediyor.”

“Bu tür müdahale için yetersiziz”
Fabrikada çıkan yangın sonrası sanayi tesislerinde bu tür vakalara karşı ek tedbirlerin alınmasını gündeme getireceklerini açıklayan Milletvekili Yılmaz, şöyle devam etti: “Yangını gündeme getirerek gerekli tedbirleri sağlayacağız. Teknoloji ve sanayi bölgelerinde özel yangın söndürme sistemi için bir çalışma yapacağız. İtfaiyemiz bu tip büyük yangınlara teknolojik olarak yetersiz kaldı. Su ile söndürülebilecek bir yangın değil. Köpük sıkarak müdahale edilecek bir yangın. Bu tür müdahale için yetersiziz. 3 tane aktif sanayi bölgemiz var ama biz yetersiziz. Bizim itfaiyelerimiz ev yangınlarına müdahale edebilecek şekilde. Bu tür yangınlara acil ve doğru müdahale şeklini gördük. Kocaeli ve Sakarya’dan gelmesi büyük bir zaman alıyor. Organize sanayi bölgelerinde bu tür yangınlara müdahale edecek ekipmanların tedarik edilmesini sağlayacağız.”



“Çok ufak bir yangın birden büyümüş”

Gelişmeleri yakından takip eden Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç ise Öncü Haber Özel yayınında yangınla ilgili şu bilgileri verdi:
“1 Aralık Pazar günü akşam saatlerinde başlayan bir yangındı. Bizim itfaiyemizin yetersiz olduğunu gördük. Düzce olarak bu tür yangınlara müdahale için tedbir almamız lazım. Sakarya, Kocaeli gibi illerden gelen araçlar sayesinde kontrol altına aldık. Sabah yine değerlendirdik, yerinde gördük. Gündüz bilanço daha farklı görünüyor. Can kaybı olmaması bizi sevindirdi. Fabrika bekçisinden alınan  bilgiye göre çok ufak bir yangındı  birden alev almaya başladı. 1500 küsür çalışan işçisi mevcut. Bölgemize, Düzce’mize çok büyük katkı sağlayan fabrika. Tüm bürokratlar olarak yardımcı olmamız lazım. Fabrika yetkilileri, ‘3 gün üretime ara verir, daha sonra işimizi devam ederiz’ dediler.”

Tekstil fabrikası yangınına elektrik kontağı neden olmuş
Beyköy’de tekstil fabrikası yangını hakkında da yeni bir bilgi paylaşan Başkan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
“2 gün önce (30 Kasım) yanan tekstil fabrikasında çıkan yangın elektrik kontağından kaynaklanıyor. Can kaybı yok. Yangınla ilgili itfaiye olarak daha gelişmiş sistemlerin olması gerekmektedir.”




“Kısa zamanda yaralar sarılacak”

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin ise canlı telefon bağlatışında şunları kaydetti:
“Fabrika bölgesinden yeni çıktım muhtemelen yangın çıkışlı elektrik kontağından deniliyor. Akşam da olay yerindeydim. KOSGEB müdürümüz falan gittik. Değerlendirme yaptık. Soğutma çalışması devam ediyor. Kepçeler içeriyi boşaltıyor. Kısa zamanda yaraların sarılacağı hemen başlanıp üretime ve yatırıma devam edeceklerini bildirdiler. SGK da İŞKUR da neler yapabileceklerimizi anlattık herkes kendi bağlı olduğu bakanlığa yazacak gerekenleri yapacağız.”