TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanması ile bir anda Türkiye gündeminde zirveye çıkan cinsel istismar suçlarına ilişkin önergenin başrolünde yer alması nedeniyle açıklamaları merakla beklenen Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'den sonunda açıklama geldi. Düzenlemenin zeminini oluşturan Milletvekili Keşir'in başkanlığını yürüttüğü "Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu" raporunda; “Çocukların cinsel istismarı” suçunun ilgili kanun maddesince düzenlendiği ancak erken yaşta yapılan evliliklerin de cinsel istismar kapsamında değerlendirildiği belirtilerek, bu durumunda yaklaşık 3 bin çiftin bulunduğu ve eşleri hapiste olan kadınların mağduriyetini gidermeye yönelik düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu üzerinde durulmuştu.

"BU ÜLKEDE ÇOCUK VE EVLİLİK KELİMELERİ ASLA YAN YANA GELEMEZ"

Düzenlemeye karşı çıkan CHP'nin sunduğu önerge hakkında AK Parti Grubu adına mecliste söz alan Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, şöyle konuştu: "Bir tiyatro izledik. Kendi söyleyip kendi inanı kendi alkışlayan bir tiyatro… Bu şekilde siyaset yapmanın bu milletin hak etmediğini düşünüyorum. Bu ülkede çocuk ve evlilik kelimeleri asla yan yana gelemez. Çocuk ve istismar kelimelerinin yan yana gelmesine asla müsaade edilemez. Buraya son 1 yılın külliyatını getirdim. Eğer son 14 yılın külliyatını getirmiş olsaydım bütün masaları doldurmam gerekirdi bu konuda. AK Parti değerleri olan bir partidir ve AK Parti gücünü milletten alan bir partidir. Siz söylediniz diye AK Parti değersizleşmez. Siz 8 yaşında evlenmeyi telaffuz ettiniz diye bunu onaylıyor olmaz.”

"AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEYEN TÜM UNSURLARI TEK TEK ELE ALINDI"

Son 1 yılda bu önergede yazılı olan maddelerle ilgili 2 tane çalışma komisyonu kurulduğunu kaydeden Keşir, konuşmasına şöyle devam etti: "Bunlardan birinin başkanlığını da ben yaptım CHP ve MHP’den çok kıymetli arkadaşlarımızla çalıştık. Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu'nda çok kıymetli katkıları oldu ve bir rapor yayınladık. Orada o önergeyi hazırlayan arkadaşlar lütfedip, gerçi 445 sayfayı okumak emek ister ama şunun başlıklarını göz geçirmiş olsalardı muhtemelen o önergeyi vermeyeceklerdi. Bu komisyon aile bütünlüğünü incelerken bağımlılıktan, engelliye, yaşlı bireye, kadına yönelik şiddete, çocuk istismarına varan aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen tüm unsurları tek tek ele aldı.”

KEŞİR'İN SİNİRLENDİĞİ ANLAR...

Konuşması sırasında muhalefetten gelen söylemlere sinirlenen Keşir, "Kendiniz söyleyip kendiniz cevap vermeyin. Ben sizi dinledim, lütfen siz de beni dinleyin. Kendiniz söylüyorsunuz kendiniz inanıyorsunuz. Lütfen okuyun, okuma yazmanız umarım vardır.” diye konuştu ve şöyle devam ettti: “Biz bu komisyonda sadece boşanma olayları ve boşanmanın neden ve sonuçlarını incelemedik. Aile bütünlüğünü ilgilendiren toplumsal tüm olguları değerlendirdik. Diğer bir konu 2004 yılında kadar bu ülkede tecavüzcüsüyle evlenme yasaldı arkadaşlar. Bu hüküm geldiğinde AK Parti mi vardı? Bu hüküm kaldırılmadı kimse kaldırmaya tenezzül etmedi. 2005 yılında kaldırıldı ve 2005 yılından itibaren çocuk istismarı, aile içi tecavüzlerin kaldırılması hep AK Parti dönemindedir. 2003 yılında kız çocuklarının okullaşması ne yazık ki yüzde 45’ti. 2016 yılında ise yüzde 80 oldu.”

"DEVLET TARAFINDAN ŞİDDET GÖRMÜŞ BİR KARDEŞİNİZİM"

Kız çocuklarının okumasına vurguda bulunan Keşir; “Ben şahsi deneyimlerimle, eğitime yaklaştırılmamak ve eğitim görmemek için devlet tarafından şiddet görmüş bir kardeşinizim. Ben ve benim gibi birçok kadın eğitim almak istediğinde bugün konuşanlar neredeydi merak ediyorum.”

dedi.

"SİZİ TELAŞINIZLA BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM"

Aile Bütünlüğü Araştırma Komisyonu hakkında da bilgi veren Keşir; “4 aylık bir komisyon, 19 toplantı yaptı. Yaklaşık 500 kişiyi ve kurumu dinledi. Bunların içinde 50’ye yakını hakim, bir o kadarı boşanma avukatı. Aynı zamanda bir çocuk istismarı komisyonu kuruldu, çalışmalarını yeni tamamlayan çocuk istismarına yönelik tüm konular bu komisyon raporunda çalışıldı ve meclis başkanlığına sunuldu. Umarın fırsatınız olur da bakarsınız. Okumadan yazmak çok büyük bir hastalıktır. Allah şifa versin diyorum. Çocuk ve evlilik, çocuk ve istismar konuları AK Parti döneminde yan yana gelmeyecektir. Siz bunu bildiğiniz için telaş içindesiniz. Ben sizi telaşınızla baş başa bırakıyorum.”

DÜZENLEME TASARIDAN ÇIKARILDI

Öte yandan genel kurulda gerginliklere yol açan önerge için muhalefet 'tecavüzcüye cezadan kurtulma imkanı veriliyor' derken, hükümet cephesinden konunun çarptırıldığı savunulmuştu. Bir çok kesimden gelen tepkiler üzerine önce komisyona çekilen düzenleme için bugün toplanan TBMM Adalet Komisyonu yaptığı açıklamada, erken yaşta evliliklerle ilgili düzenlemenin, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan çıkarıldığını duyurdu.