Milli Eğitim Bakanlığı, teknik eğitim ve mesleki okul öğrencileri ile genel lise öğrencilerinin ortak sınıfta ders görmelerini sağlamak için yeni bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Düzenlemeyle ortak sınıfların açıldığı bazı liseleri de teknik eğitim okullarına çevrilmesi amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Eylem Planı'nı oluşturdu. Eylem Planı'nda yüzde 38 olan mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim içindeki payının 2012 yılı sonuna kadar yüzde 50'ye çıkarılması amacıyla bazı düzenlemeler getirileceği bildiriliyor. Birçok yerleşim biriminde mesleki ve teknik eğitim için talep olmasına karşın derslik yetersizliği nedeniyle öğrenci kaydı alınamıyor. Bu nedenle genel liselerin boş kapasitelerinin mesleki ve teknik eğitim için ortak kullanıma açılması için düzenlemeye gidilecek.

Ortak sınıf olması planlanan 9. sınıflarda, okul ayrımı gözetmeksizin birlikte eğitim verilmesi ve uygulamalı meslek derslerinin mesleki ve teknik eğitim okullarında, teorik derslerin ise lise binalarında yapılması planlanıyor.

Ayrıca, meslek liselerine yöneltme çalışmaları ilköğretim okullarında 4. sınıftan itibaren yapılmaya başlanacak. E-okul sistemine de "e-yöneltme" modülü eklenerek çocukların mesleki ve teknik eğitime yönelmelerin sağlanacak. Bu çerçevede rehberlik öğretmenlerinin de mesleki rehberlik konusuna hizmet içi eğitim almaları planlanıyor

Plan kapsamında, genel liselerden uygun olanlar kademeli olarak ve ek atölye binaları yapılarak mesleki ve teknik eğitim okullarına dönüştürülecek. Bu okullarda mevcut yöneticiler ise mesleki ve teknik okul yöneticileri ile değiştirilmeden korunacak.

Bakanlık bu kapsamda meslek liselerinin tercih oranında yükselme olmasını amaçlıyor. Bu amaçla Seviye Belirleme Sınavı'na girmeyen öğrencilerin de mesleki ve teknik okullara yönlendirilmesi planlanıyor.