Toprak mahsulleri Ofisi’nin Ekmek fiyatlarında artışı sorguladığı açıklaması kafaları karıştırdı. Açıklamada, ekmek fiyatlarında artışın yüzde 10,4 olması gerekirken yüzde 29,5 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin internet sitesinde yaptığı açıklamada, un maliyeti içinde buğdayın payının yüzde 70, ekmek maliyeti içinde de unun payının yüzde 30 olduğu ifade edildi.

 

Bu hesapla Ekmeğin fiyatının  içinde buğdayın payının yüzde 21 olduğu ifade edilirken, 2007  yılı ortalama fiyatı ile 2008 yılı nisan ayı ortalamasına göre buğdayda fiyat artışının yüzde 32, 5 olduğu, bunun da un fiyatına yüzde 23 oranında yansıdığı dile getirildi. 2007 ve 2008 ortalama un fiyatları arasında da yüzde 34,7’lik bir fiyat artışı yaşandığı kaydedilirken, bu artışın ekmek maliyetine 10,4 oranında yansıması gerektiği belirtildi.

 

Fırıncıların yaptığı zam ile ilgili olarak kafaları karıştıran açıklamada, Ekmeğin ve unun maliyetini oluşturan unsurların buğday ve unun yanı sıra, işgücü, dağıtıcı ve bayi payları olduğu belirtilerek, artışın büyük bölümünün kaynağının hububat piyasası dışında olduğuna işaret edildi.

 

Düzce’de ise ekmek zammı yapılırken, ekmeğe yüzde 20 oranında gramaj ilave edilmiş, ardından yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Böylece 50 Ykr olan küçük ekmek, 75 Ykr’ye çıkarılmıştı.