Yılbaşında elektriğe yapılan % 15 zamdan sonra, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına konutlar için % 21, sanayi için % 22 oranında zam yapıldı. Böylece 6 ayda elektriğe yapılan bileşik zam oranı konutlarda % 39'a ulaşacak.

Elektrik Mühendisleri Odası tüketicilerin faturalarını azaltılması için bulunulan önerilerin geçici çözümler olduğunu, asıl çözümün düşük enerji harcayan beyaz eşya kullanılması olduğunun altını çizdi.

Evde Enerji Tüketimini Nasıl Azaltabiliriz?

Buzdolabı Buzdolabının kapağını çok uzun süre açıp tutmamak gerekiyor. Açık kalınca içeri dolan sıcak havanın soğutulması için harcanacak enerji miktarı artıyor.

Buzdolabında çok boş alan bırakmak zorunda kalıyorsanız, ağzı bantlı kutularla dolabı doldurarak enerji kullanımını azaltabilirsiniz.

Lambalar Kullandığınız lambaları mümkün olduğu kadar kaliteli ve kompaklardan seçin.

Klima Klima çalıştırmadan önce varsa evdeki panjurları kapatmak gerekiyor. Panjur yoksa açık renk perdelerle ısı engellenmeli.

Bulaşık makinesi Bulaşık makinesi iyice doldurulduktan sonra, iki günde bir çalıştırılmalı.

Çamaşır makinesi Çamaşır makinesini de iyice doldurduktan sonra iki günde bir çalıştırmak lazım.

Saç kurutma makinesi Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatt’lık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli.

Ütü Ütülenecek eşyaların nemliyken ütülenmesi önemli. Kırışıkları sertleşmiş bir gömleğin ütülenmesi daha çok buhar tüketimine, fazla enerji kullanımına yol açar. Ütüyü fişten çektikten sonra cihazda depolanan sıcaklıkla son eşyanızı da ütüleyebilirsiniz.