Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun son düzenlemesi sayesinde, artık aylık 70 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen tüketiciler başka bir elektrik satış şirketine geçebiliyor.

Tüketicilere daha ucuz elektrik sundular
Bu rekabet düzenlemesi ile tek şirketten elektrik alma devri sona erdi. Bu doğrultuda rekabetin hakim olduğu piyasa kızışmaya başladı. Pazara giren birçok özelleşmiş elektrik satış şirketleri rakipleri ile fiyat çekişmesine tutuştu. Görevli tedarikçi SEPAŞ, 1 KW elektriğin birim fiyatını 0,314096 TL yani 31 kuruştan satarken, tüketicilerin tasarruf etmesini sağlamaya odaklanan alternatif firmalar, fiyatı 20 kuruşlara kadar düşürdü. Serbest tüketici limitini geçen aboneler de elektrik şirketini tek tek değiştirmeye başladı. Ancak elektrik fiyatlarında yaşanan yükseliş alternatif şirketlerin üzerinde kara bulutlar dolaşmasına neden oldu.

'Sözleşme feshi' şoku
En hesaplı tarifeyi sunan elektrik şirketleri ile yıllık sözleşmeler yapan tüketiciler, şu günlerde kendilerine ulaşan 'Sözleşme feshi' yazıyla büyük şok yaşar oldu. Elektriğin birim fiyatındaki artışa işaret ederek, iflas noktasına geldiklerini bildiren firmalar, 1 ay içerisinde yeni bir şirketle anlaşma sağlanması aksi takdirde elektrik kesilmesi nedeniyle mağduriyet yaşanacağını bildiriyor.

SEPAŞ kolaylık sağlamaya yanaşmıyor
Henüz sözleşmeleri devam eden tüketicilerin çaresizce yolunu tuttuğu SEPAŞ ise hesaplı tarifeye kapılarını tamamen kapatıyor. Tüm planlamalarını elektriğin de içerisinde olduğu gider hesabına göre yapan özellikle büyük şirketler şimdi pahalı elektrik almak zorunda bırakılmaları nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Neden yaptırım uygulanmıyor?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun izniyle piyasaya giren özelleşmiş elektrik satış şirketlerinin tüketicileri 'İflas ettik, başınızın çaresine bakın' tarzında mağdur etmesi eleştirilirken, neden bir yaptırım uygulanmadığı sorgulanıyor.

Haber: C.ÜSTÜNER