Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya gitmiş ve bakanlıktaki toplantıların ardından da AK Parti Genel Merkezi’nde Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ile görüşmüştü.

Prof. Şamandar’ın, bir süre önce fizibilitesi tamamlanan ve yap-işlet-devlet modeliyle hayata geçirilmesi çalışmalara başlanan projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul gördüğünü ve Düzce’den geçmesi için önerilen güzergâhın verimli çıktığını paylaşması da Düzceliler tarafından sevinçle karşılanmıştı.

Bugün bir takım temaslarda bulunmak üzere Düzce’ye gelen Vekil Ayşe Keşir, Öncü TV’nin Düzce’den geçmesi istenen yüksek hızlı tren projesindeki son duruma ilişkin sorusunu yanıtladı.

‘Süreci Karaismailoğlu bakan yardımcısıyken başlattık’

Milletvekilliği döneminin başından bu yana Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yle beraber hızlı tren projesi için yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Keşir, “Hem sayın bakanımın hem de benim milletvekili olduğumuz dönemden beri söyleyeyim. Hep iddiamız şu, tamamen teknik bir konu. Ben mühendis değilim. Sayın bakanımız makine mühendisi. İnşaat, yol ve kamu yatırımlarıysa bambaşka bir şey. Bizim her ikimizin de iddiası ilgili kurumların fizibilite yapması. Bizim buradan geçmesinin verimli olacağına dair bir iddiamız var. Bizim elimizde ön çalışma var ama bunun akredite bir çalışma olması lazım. Onun için hem sayın bakanımız hem de benim girişimlerimizle bakanlıkta şimdiki bakanımız o dönemin bakan yardımcısı olan Adil Karaismailoğlu, o zaman onun başkanlığındaki heyetle biz bu süreci başlatmıştık.” dedi.

‘Düzce hattı daha ekonomik çıktı’

Gelinen noktada beklenen fizibilite raporuyla 2 hat önerisi arasından Düzce için önerilen güzergâhın daha ekonomik çıktığını söyleyen Keşir, “Gelinen noktada Ayhan Hoca’dan aldığım bilgiye göre 2 hattın fizibilitesi yapıldı. Bizim önerdiğimiz hattın bir parça daha ekonomik olduğuyla ilgili. Ayhan Hocam fizibilitenin eksik yapıldığını ve normal yapılsa daha ekonomik çıkacağını söylüyor ama yine de sonuçta bizimkinin maliyet açısından ekonomik olduğuna yönelik bilgi var. Bunun üzerinden gerekli girişimleri yapacağız.” dedi.

‘Teknik raporların bizi destekliyor olması lazım’

Bundan sonra da teknik raporlarla bu projenin Düzce’den geçmesinin destekleneceğini aktaran Keşir, “Şundan emin olun. Devlet böyle büyük bir yatırımı sadece lobicilikle yapmaz. Onu söyleyeyim. Bir karayolu buradan mı geçsin 5 metre ileriden mi geçsin bir lobicilik konusu olabilir ama böyle büyük devasa bir yatırım sadece lobicilikle yapılabilecek bir yatırım değil. Onun için teknik raporların bizi destekliyor olması lazım. Yolcu sayısı önemli bir kriter. Ben de en çok orada destekliyorum bu projeyi. Devlet yatırımı açısından da daha çok yolcuya ulaşmak ve Tokyo-Osaka hattı benzeri bir modelin burada öneriliyor olması en çok benim desteklediğim konu.” diye konuştu.

‘Elimizden geleni yapacağız’

Projenin sadece Düzce için de bölge için de gelişime kapı aralayacağını kaydeden Keşir, “Buranın sosyal katma değer üreteceğini biliyorum. Hem turizm açısından hem İstanbul’u rahatlatmak açısından. Benim de üzerine en sıkı sarıldığım konu o. Bundan sonra daha ölçülebilir oldu bizim iddiamız. Biz bundan sonra şehrimiz ve bölgemizi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

‘Süreç artık daha hızlı ilerleyecek’

Yüksek hızlı tren projesinin sadece Düzce değil bölge için de önemli bir gelişme kaynağı olacağını kaydeden Keşir, “Sadece şöyle algılanmasına da karşıyım. ‘Düzce hızlı tren istiyor’ değil olay. Hızlı trenin efektif olmasını istiyor Düzce aslında. Derdimiz tek başına Düzce’ye bir hızlı tren gelmesi değil. Hızlı trenin bu bölgeye daha verimli olması, daha çok ile katma değer üretmesiyle ilgili. Belki ‘Düzce hızlı tren istiyor’ diye attığımız manşetler bizi zor duruma düşürebilir. Aslında burada Karabük, Zonguldak, Bartın, Bolu pek çok ili kapsayan ve bu bölgeye katma değer sağlayacak bir proje bizim iddiamız. Bundan sonraki sürecin de daha ölçülebilir ve daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum ben de.” diyerek fizibilite raporunun ardından bundan sonraki sürecin daha hızlı ilerleyeceğini söyledi.