Maaşlarından yapılan dernek kesintisini engellemek için emekliler SGK'ya akın etti.

Taleplere cevap vermekte zorlanan SGK, internet sitesinden emeklilerin durumlarını öğrenebilmeleri için bir pencere açtı.

SGK'nın internet sitesine girip 'Emekli E-Diğer/Rehberlik Hizmetleri' menüsünden TC kimlik numaraları girerek maaştan kesinti yapılıp yapılmadığı görülebilecek. Ancak uzmanlar, yazılı olarak SGK'ya başvurup aidatların iptalini öneriyor.

Türkiye Emeklileri Derneği ile Tüm İşçi Emeklileri Derneği adına 750 bin emeklinin maaşından kesinti yapılıp derneklere aktarılması, soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Emekliler, maaşından haberi olmaksızın kesinti yapıldığını belirtiyor. Dilekçe ile SGK'ya başvuran çok sayıda emekli, kesintinin iptalini istiyor. Bir yandan da kurum aleyhine suç duyuruları yapılıyor. SGK, ne yapacağını şaşırmış durumda. Talebe yetişemeyen kurum, emekliye dernekleri adres gösteriyor. Gerekçesi ise üye kayıtlarının derneklerde bulunduğu. Ancak SGK kayıtlarında maaşlardan yapılan kesintiler görülüyor. Bu nedenle istendiği takdirde SGK'nın yazılı başvuran emeklinin maaşından kesilen aidatı iptal etmesi mümkün.

Sendika çevreleri, bilgi işlem altyapısı olmayan derneklerin 750 bin üyenin kaydını bile tutamayacağı konusunda hemfikir. Bir sendika yetkilisi, "Biz 20 bin üyenin kaydını tutmakta zorlanıyoruz. Üye dosyalarının bulunduğu oda, ağzına kadar dolu. 750 bin üyenin kaydını manuel ortamda tutmak, giriş çıkışları takip etmek mümkün değil." diyor. Emeklilerin SGK'ya yazılı başvuru yapmasını öneren uzmanlar ise başvurusu elinde olan emeklinin, yargı yoluyla geçmişe dönük aidatları SGK'dan talep edebileceğini belirtiyor.

TÜED'in 649 bin 245 üyesi için maaşlardan yıllık 18 TL kesiliyor. Buna göre derneğe aktarılan kaynak, 11 milyon 686 bin TL oldu. Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin ise 97 bin 194 üyesi var. SGK'dan 1 milyon 457 bin TL aidat parası aldı. Derneklerin bu paraları nasıl değerlendirdikleri, nerelerde kullandıkları ise bir başka soru işareti. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, "Yıllar önce taksitli kömür veya sağlık karnesi vereceğiz diyerek emekliler haberi olmadan derneğe üye yapılmış. Milyonlarca emeklinin maaşı kendisine emanet edilmiş olan SGK'nın kesinti yapıp derneklere aktarması hukuksuz. Kesilen aidatların tamamı emeklilere geri ödenmelidir." diyor.