Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerin maaşlarından rızaları dışında yapılan aidat kesintilerinin geri ödeneceğini açıkladı. Ancak bunun için önerilen yol kafaları karıştırdı. Kesintiyi yapan SGK, parasını geri almak isteyen emeklilere dernekleri adres gösterdi. Bazı emeklilik derneklerinin, emeklileri, haberleri olmadan otomatik olarak üye kaydettiği öne sürülmüştü. SGK'nın en son yaptığı açıklaması bu iddiayı güçlendirdi. Kurum, aidat kesintilerinin derneklerin gönderdiği listeye göre yapıldığını bildirdi. Buna göre SGK, maaşından kesinti yaptığı emeklilerin, derneğe gerçekten üye olup olmadığını bilmiyor. SGK yönetimi, bu konuda sorumluluğun derneklerde olduğunu öne sürüyor.
Emeklilerden dernekler için aidat kesilmesi uygulaması, 2005 yılında SSK Yönetim Kurulu tarafından alınan bir idari karara dayanıyor. Kanuna göre emekli maaşlarından nafaka hariç hiçbir kesinti yapılamazken, idari kararla böyle bir kesinti yapılması tartışmalara yol açıyor. SGK'nın uygulamasına göre toplam emeklilerin yüzde 1'ini üye kaydeden ve en az 29 ilde örgütlenen dernekler maaşlardan aidat kesintisi yaptırabiliyor. Bu durumda iki dernek bulunuyor. SGK, bu yıl Türkiye Emeklileri Derneği'nin 649 bin 245 üyesi için maaşlardan toplam 11 milyon 686 bin TL'lik kişi başı 18 TL aidat kesintisi yaparak derneğe aktardı. Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin 97 bin 194 üyesi için de 1 milyon 457 bin TL'lik kişi başı 15 TL kesinti yapıldı.
SGK'nın son yaptığı açıklamada, "Her iki dernek de liste halinde göndermiş oldukları kişilerin derneklerinin üyeleri olduğunu, ayrıca aidatların aylıklarından kesilmesine dair üyelerin muvafakatlerinin derneklerinde bulunduğunu beyan etmişlerdir. Bu nedenle üyelik kayıtlarından veya muvafakatlerden doğabilecek her türlü hukuki, cezai ve mali sorumluluk söz konusu derneklere aittir." denildi. SGK, aidat ödemek istemeyen emekli için de son derece zorlu bir yol gösterdi. Kurumdan yapılan açıklamada dernek üyesi olmadığı halde veya muvafakat vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını düşünen kişilerin derneklere yönlendirildiği ifade edildi. SGK, "Hak sahiplerinin kurumumuza yaptığı başvurular ilgili derneğe gereği yapılarak aidatın iade edilmesi için gönderilmekte ve sonucundan bilgi istenmektedir. Bunun dışında dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerekmektedir." değerlendirmesi yapıldı.