Öncü TV’de cuma akşamları Cahit Üstüner’in sunumuyla ekrana gelen İş’te Düzce programına konuk olan Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya emlak sektörü hakkında önemli bilgiler paylaşırken, gayrimenkul alım-satımı ile ilgili vatandaşlara uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Düzce Emlakçılar Derneği’nin faaliyetlerin aktaran Kaya, derneğin öncelikle vatandaşların hakkını koruduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Düzce Emlakçılar Derneği’nin kurduğumuz zaman rahatsız olan bazı kesimler oldu. Sektörde kendi imparatorluklarını ilan eden kişiler, böyle bir yapıya ihtiyaç olmadığını savunarak, piyasadaki tekellerinin son bulacağını düşündükleri için istemediler ama bizler bu engellemelere rağmen kurduk.”  
“Kötü niyetli kişilere dikkat edilmeli”

Kaya, dernek sayesinde gayrimenkul alım-satımı yapmak isteyen kişilerin muhatap bulmasının kolaylaştığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Bir emlakçının, bizim derneğimize üye olabilmesi için belirli kriterler var. Bunlardan en önemlisi Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen yetki belgesine sahip olmasıdır. Bu belgesi olan bir emlakçı gerçek bir emlakçıdır ve bizim derneğimize üye olabilir. Dernek üyelerimizden kaynaklanan mağduriyetlerde, dernek tüzüğümüze uygun şekilde yaptığımız araştırmalar ile mağduriyetin giderilmesi için gerekenleri yapıyoruz. Böylelikle vatandaşlar, karşılarında muhatap bulabildikleri için kendilerini güvende hissediyor. Fakat bazı kötü niyetli kişiler var. Bir ofisi, vergi kaydı, yetki belgesi olmadan, kafelerde insanlar ile buluşarak bu işleri yapan kimseler var. Böyle kişiler bizim dernek üyemiz olamaz ama mağdur olarak bizi bulan vatandaşlara da yol gösterici olmaya gayret ediyoruz. İnsanların bu tip mağduriyeti yaşamamaları için uyarılarda bulunuyoruz.”  

“Yetki belgesi olmadan kimse reklam ilan kullanamayacak”
Yeni çıkan yasalar gereği, vatandaşların kendilerinin olmayan bir gayrimenkulü satmak ya da kiralamak için ilan ya da reklamla duyuru yapamayacağının altını çizen Kaya, tespit edildiği takdirde büyük cezalar ile karşılaşabileceklerini söyledi.
Kaya, “Yeni çıkan yasalar gereği, birinci derece yakını bile olsa, bir gayrimenkulü satmak için yetki belgesi olmadan kimse reklam ilan kullanamayacak. Bu ne demek oluyor? Yani, hiç kimse, birinci derece yakınına ait bile olsa, kendisine ait olmayan bir gayrimenkulü ilan ya da reklam kullanarak satış ya da kiralama işlemi yapamayacak. Yetki belgesi olmayan bir iş yerinde, vitrin camında ya da başka bir şekilde asılı olan satılık daire, satılık arsa, kiralık daire gibi ilanlar tespit edildiği takdirde, ilanı asan kişi, ilan başına 10 bin lira gibi büyük cezalar ile karşı karşıya kalacak. Gayrimenkul sahibi, kendine ait olan gayrimenkule sadece en fazla 50 X 70 cm boyutlarında bir yazı ile kendi numarasının yazılı olduğu ilan asabilir. Onun dışında hiçbir şekilde ilan asamaz.” dedi.

Öncü TV aracılığı ile 2020 yılında ücretsiz hizmet sözü
Gayrimenkul fiyatlandırma hizmetinin Düzce Emlakçılar Derneği’nde yapıldığını söyleyen Kaya, kendilerinden alınan gayrimenkul fiyat değerlendirmesi ile gayrimenkullerinin piyasa değerinin ne olduğu resmi olarak belirlenmiş olduğunu ifade etti. Kaya, Öncü Radyo Televizyon aracılığı ile 2020 yılı için bu hizmeti ücretsiz olarak yapma sözü verirken şu ifadeleri kullandı. “ Gayrimenkul fiyatlandırma konusunda derneğimizin hizmeti var. Vatandaşların gayrimenkullerinin piyasa değerini öğrenmeleri ve bu değer üzerinden işleme koyabilmeleri için resmi bir belgedir bu. Belirli bir ücret karşılığı derneğimiz tarafından verilen bu hizmetin, Öncü Radyo Televizyon’un şahitliğinde, İş’te Düzce programı vesilesiyle 2020 yılına özel ücretsiz olarak yapma sözü veriyoruz. Vatandaşlar 2020 yılı içinde ne zaman gelirlerse gelsinler, Düzce Emlakçılar Derneği olarak gayrimenkul fiyatlandırma işlemlerini ücretsiz yapacağımızın sözünü veriyorum.”