Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kamu çalışanları ve memur emeklilerinin illere göre dağılımını gösteren ekim ayı istatistiklerine göre, görev yapan memur sayısının en az olduğu il bin 909 ile Düzce oldu. Açıklanan bu rakam Düzce'nin az memurla çalışmalarına devam ettiğini gösterirken il genelinde mevcut memur sayısının sıkıntıları da beraberinde getirdiği biliniyor. Düzce'deki bazı kamu kurumlarının, personel sıkıntısı yaşadığı bilinirken ihtiyaç duyulan atamaların yapılmaması nedeniyle Düzce, görev yapan memur sayısının azlığı sonucu iller arası istatistikte son sırada yer aldı.

Toplam memur emeklilerinin sayısı ise 1 milyon 751 bin olurken SGK verilerine göre halen çalışan kamu görevlisi sayısı ekim ayı itibarıyla 2 milyon 444 bin 204.

Devlet memurluğu, kazancının düşük olmasına rağmen maaş alamama ya da işsiz kalma riskinin bulunmaması sebebiyle en gözde mesleklerden biri. Özellikle kriz dönemlerinde memuriyet daha da önem kazanıyor. Memurluğu cazip hale getiren en önemli unsur, kamu çalışanlarının sahip olduğu iş güvencesi. Özel sektör çalışanları her zaman işini kaybetme riskini taşırken kamu çalışanları, daha işe başlarken emekliliği garanti ediyor.

Bu sebeple yüz binlerce kişi sınava girip memur olabilmek için ter döküyor. Devlet ise her yıl öğretmen ve polis başta olmak üzere binlerce memur alıyor. Buna rağmen memurların sayısı, toplam çalışanların yaklaşık 10'da biri. Türkiye'deki toplam çalışan sayısı 22 milyon 213 bin kişi.

Diğer taraftan ÖSYM'nin yapacağı memur yerleştirmesine ilişkin süre devam ediyor. Yaklaşık 15 bin kişilik memur alımı için 24 Aralık'ta başlayan başvurular 5 Ocak'a kadar sürecek.

Kaynak: Zaman Gazetesi