İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, Türkiye’nin havası en kirli ili olan Düzce’de hava kirliliğinin nedenlerini ve yapılan çalışmaların neler olduğunu kamuoyunun öğrenmesi için yetkili kurumlardan sorduğu sorulara cevap istedi.

“Düzce halkı hava kirliliği kaynaklı sağlık tehdidi ile yıllardır karşı karşıya”

Kış aylarının etkileri henüz tam olarak hissedilmemesine rağmen, hava kirliliği konusunda Türkiye’nin havası en kirli ilinin Düzce olduğunu belirten Er, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Covid-19 ve kanser başta olmak üzere, Düzce halkının hava kirliliği kaynaklı sağlık tehdidi ile yıllardır karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Gerek valiliğimiz bünyesinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, gerek verilerin sonuçları acısından Sağlık İl Müdürlüğü, gerekse de Düzce Valiliği bünyesinde oluşturulan temiz hava eylem planında yetkilendirildiği üzere Düzce Belediyesi’nin aşağıdaki hususlarda Düzce kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Buna göre:

• Yıllardır yaşanan ve bir türlü kalıcı çözüme ulaşamayan hava kirliliği sorununun, doğal koşullar dışında, en temel sebebini nedir?

• Evsel Isınma ile ilgili olarak Dergaz ile birlikte doğalgaz kullanımını sağlayacak altyapısı olmayan bölgelerde altyapı planlamaları, çalışmaları yapılmakta mıdır? Düzce’de hava kirliliğinde ciddi pay sahibi olan fosil yakıt kullanımının yoğunluğu nedir, azaltılması için ne gibi bir planlama yapılmaktadır?

• Evsel Isınma ile ilgili bölgelerde doğal gaz dışında kullanılan yakıtlar ile ilgili yakıt denetimleri yapılmakta mıdır?

• Evsel Isınma ile ilgili binalarda ısı yalıtım yaptırılması ve denetimi sağlanmakta mıdır?

• PM10 parametresinin limit aşım saatlerindeki hava kirliliği kaynaklarının tespit edilerek, değerlendirilmesi yapılmakta mıdır? Aşımların tespiti halinde ne gibi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

• İlimizin yerleşim planlamasında, hava sirkülâsyonunu sağlayacak alanlar oluşturulmasına, rüzgârın akışını engelleyecek yapılaşma düzenine engel olunmasına dikkat edilmekte midir? Bu konuda master bir plan oluşturulması düşünülmekte midir?

• Solunum yolları rahatsızlığı basta olmak üzere, hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklarla ilgili rakamsal olarak geçmiş yılların verileri ve bu sayıların hava kirliliği ile olan ilgisi nedir? Sayısal verilerle kamuoyu bilgilendirilebilir mi?

Er, açıklamasının sonunda “Bu kent hava kirliliğinde Türkiye 1.’si olmayı hak etmiyor.” ifadesini kullanarak, bu önemli soruna artık kalıcı çözüm getirilmesini istedi.