Düzce’nin ilk AVM’si geçtiğimiz günlerde açıldı. Zor durumda olan Düzce’nin küçük esnafı yeni oluşumdan nasıl etkilendi.? Genel olarak büyük alışveriş merkezleri küçük esnafı zoru durumda bırakırken, Düzce esnafı ise bu durumdan oldukça memnun. Spor sokak, Gaziantep Caddesi ve Kızılay meydanındaki bazı esnaflar alış veriş merkezinin rekabeti artıracağını düşünüyor.
Satışları etkilemedi
Bir esnaf,Genel olarak bir etkileme olmadı. Düzce halkı ilk açıldığında merak ettiler. Bu nedenle müşteri kaybımız oldu. Ciro anlamda bir etkilenme olmadı. İnsanların AVM’lere alışması ufak şehirlerde zaman alıyor. Zaten tam anlamıyla da açılmadı. Cadde esnafını kolay kolay öldüremeyeceğini düşünüyoruz.” Derken, son günlerde yapılan zamları eleştiren bir esnaf ise, “
“Genelde 3 milyarlık gelen fatura zamların ardından 3 milyar 300 gibi bir fark etti. Bu da bizi çok etkiliyor. Bizim 100 müşteriden 30 müşteri kaybına uğramamız gibi bir şey. Yüzde30-40 etkiledi diyebiliriz.” Şeklinde konuştu.
Esnaflar genelde sürekli müşterilerinin hala kendilerini tercih ettiğini belirtirken kimi , “ Şuanda çok fazla etkileme yok. Hazırda sürekli müşterilerimiz var. Gerek üniversite öğrencileri gerekse memurlar olsun hala gelmeye devam ediyor. Yeni açılan yere rağbet fazla olur. Yeni olanda merak vardır. Rakiplerimizin olması bizi de güçlendirir.” Şeklinde konuştu kimi ise “ Şubeli mağaza olduğumuz için bizi çok fazla etkilemedi. “ dedi.
Rekabeti artırır
Çoğu esnaf rekabet açısından yararlı olacağı düşüncesini paylaşırken, Yeni açıldığından ve Düzce’de daha önce olmamasından dolayı herkes meraklı. Biz bile gidip baktık. Gayet güzel olmuş. İnsanların merakı yavaş yavaş geçiyor. Yeni bir şey olduğu için insanlar gidiyor. Ben bizi çok fazla etkileyemeyeceğini düşünüyorum. Bizim kendi sürekli müşterilerimiz var. Düzce ye rekabet açısından daha iyi olduğunu düşünüyorum.” Diyerek iyimser gözle baktıklarını ifade etti.
Kızılay meydanı esnafı ise İşlerini yüzde 90 etkilediği görüşünde.
“Şimdi işlerimizin durgun zamanıydı. AVM’de bizi etkiledi.”  Diyen esnaflar, Paranın olmadığı zamana bir de zamlar eklenince piyasanın durduğunu, alışveriş yapan olmadığını söyledi.
Kimi esnaf ise, “Allah herkese kendi rızkını verir.” Diyerek,  alışveriş merkezi ile işlerinin olmadığını ifade etti.