Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kafelat Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı, kooperatife borcu olan esnafa tanınan ve son başvuru tarihi 30 Temmuz olarak açıklanan yapılandırma fırsatının 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında alınan yeni kararla 30 Ağustos'a kadar ertelendiğini açıkladı. Kooperatif Başkanı Taşlı düzenlediği basın toplantısında ertelemeye ilişkin şöyle konuştu:

“Bu fırsatı kaçırmayın” çağrısı

“Ramazan ayı içerisinde Sayın Başbakanımızın esnafa müjde şeklinde yaptığı açıklamalarla Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan kredilerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma başlatılmıştı. 15 Temmuz’da içinde vatan sevgisi olan hiç kimsenin yapamayacağı bir kalkışmayla karşı karşıya kaldık. Tabii bu süreç içerisinde esnafımız da bu yapılandırmayla alakalı gerekli başvurularda gecikmeler yaşadı. Türkiye genelinden gelen talepleri hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız hem de Esnaf Sanatkarlar Kooperatifi Merkez Birliğimizin yönetim kurulu değerlendirdi. Yeni genelgeyle 30 Mart 2016 tarihine kadar olan borçları için 30 Haziran 2016 tarihine kadar ödeme yapmayan esnaf arkadaşlarımız 12 ay, 24 ay ya da nakit ödeme şeklinde sıfır faizle yapılandırabilecek. Bu yapılanmanın son başvuru tarihi de 30 Temmuz’da bitmişti ama şimdi 30 Ağustos 2016 olarak yeniden belirlendi. Esnafların bu fırsatı kaçırmamalarını öneriyoruz.”

“Türk ekonomisi gerçekten çok güçlüymüş”

15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemediğinin altını çizen Taşlı, hiçbir kalemde olumsuzluğun olmadığı üzerinde durdu. Kooperatif Başkanı Ertan Taşlı şöyle konuştu: “Kalkışmadan sonra Türkiye ekonomisinde en ufacık bir kıpırdanma, endekslerde değişme, hatta dövizin geriye doğru geldiği de değerlendirildiği zaman, Türk ekonomisi gerçekten çok güçlüymüş. İnsanlar buna inanmıyordu Ekonomi gayet yerinde. Düzce ölçeğinde baktığımız zaman Düzce’deki sanayi kuruluşlarımız bu kalkışmanın ardından başlayan demokrasi nöbetlerine vatandaşlara yiyecek dağıtarak ciddi manada destek vedi. Ben Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak da bu firmalarımıza gerçekten meclis üyelerim adına teşekkür ediyorum.” 

“Emniyete ve adliyeye anlatmaları lazım”

Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanının yaveri pozisyonuna kadar elde etmiş bir yapının iş dünyasında da yeri olmaması gerektiğini vurgulayan Taşlı, şunları kaydetti: “FETÖ Terör Örgütü var bir de PKK Terör Örgütü var. PKK terör örgütü finansını gayri meşru yollarla yapıp sağlıyor, bunlar da meşru yollarla yapıp finansını sağlamış gibi görünüyor. Kimse kusura bakmayacak; Türkiye’de üretilen Türkiye’de kazanılan kuruş Türk insanı için harcanacak. Bu yapıya bulaşmış arkadaşlarımız, yanlışlıkla  bulaştıklarını düşünüyorlarsa bu yapının içinde ne olup bittiğini de gidip emniyete, adliyeye anlatmaları lazım. Temizlik kökten yapılması lazım. Çünkü bunun bir daha hareketlenmesi ülkemiz içinde vahim sonuçlara neden olabilir.” şeklinde konuştu.

“Devleti yaşat ki insan yaşasın”

Ayrım yapmaksınız köylüsünden, gencinde Türkiye’de büyük bir seferberlik olduğunu belirten Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kafelat Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı, “Bu seferberlik hem FETÖ hem de diğer ihanet şebekelerinin Türkiye’den temizleme seferberliğidir. Bizlerde Ticaret Sanayi Odası olarak bu seferberliğin içinde açıkça olacağımızı ortaya koyacağız. Bundan sonraki süreçte yapmamız gereken neler varsa hem bakanlığımızdan gelen talimatları hem Türkiye Odalar Borsalar'dan gelen talimatları eksiksiz yerine getireceğiz. Biz her zaman devletimizin yanındayız çünkü devleti yaşat ki insan yaşasın.” dedi.

“'Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak' diyorsak gereken ceza verilmeli”

Taşlı açıklamalarına şu ifadelerle son verdi: “Şimdi geldiğimiz noktada masumca bu işin içinde geçmiş olan arkadaşlarımızın olduğunu da ifade etmek lazım. Onların da bu işte günahının olmadığını belirtmek istiyorum. Ama bu işe hizmet edip, bu yapıya destek olan arkadaşlarımız da eteğindeki bütün taşları döksün. Kim nereye ne veriyorsa, bu örgüte kim ne finansı sağlıyorsa, hangi ticari maksatlarla bu işi yapıyorsa bunun da karşılığını vermesi gerekiyor. Çünkü “Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak” diyorsak, bunların temizleyip, piyasaya çıkartılıp gereken cezanın verilmesi gerekiyor. Yoksa hiçbir şehidimizin kanını temizlemiş olamayız.”

Haber; C. ÜSTÜNER